FİNANS

Bu hafta piyasalarda neler olacak?

Global piyasalardaki kargaşanın etkisiyle piyasalarda yaşanan tedirginlik yüksek boyutlarda seyrediyor.

ABD ekonomisinden gelen veriler büyümedeki yavaşlamayı ve enflasyondaki kısa vadeli yükseliş eğilimini desteklemeye devam ediyor. ABD büyüme oranın yavaşladığı ve FED’in agresif faiz indirimlerine rağmen özellikle kredi piyasalarında belirsizlikler devam ediyor.

Endeksin, orta vadeli yatay/azalan trendini sürdüreceği beklentisi sürüyor. Piyasalardaki tedirginliğin boyutlarının dönem dönem yeniden artabileceği düşünülüyor. Piyasaların negatif gelişmelerin hafiflemesini sağlayan nedenlere kısa vadeli olumlu tepkiler vermeye devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar, söz konusu tepkilerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesini tavsiye ediyor.

Bununla birlikte, teknik göstergeler açısından güç kaybının belirginleşmeye başladığı vurgulanıyor. 45000 puanın altına inen endekste, bu hafta satışların devam edebileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta önce 45300 kritik desteğinin, ardından 44800 kritik desteğinin kırılması nedeniyle, aşağı yönlü hareketin sürebileceği ifade eiliyor.

Önümüzdeki hafta ABD'den, önemli bir veri olan tarım dışı istihdam yanında, fabrika siparişleri, ISM imalat göstergesi, mağaza satışları, perakende satışlar verisi takip edilecek. Yurtiçinde ise, Pazartesi günü Şubat ayı enflasyon rakamları, ayrıca türban konusunda yaşanan gelişmeler izlenecek.

BONO - FAİZ

Bono piyasasının gelecek hafta enflasyon rakamlarını takip ederek, yurtdışı piyasalara bağlı hareketine devam edeceği öngörülüyor. Hazine borçlanma stratejisinin beklendiği piyasada, dış piyasalardaki gelişmelerin etkili olduğu gözleniyor. Faiz tarafında yüzde 17.00 seviyesi kritik eşik olarak dikkat çekiyor.

Pazartesi günü yurtiçinde açıklancak Şubat ayı enflasyon rakamının TCMB'nin faiz indirim kararının öncü göstergesi olabileceği ve yurtdışına endeksli seyrin devam edeceği belirtiliyor.

DÖVİZ

Önümüzdeki hafta için dolarda 1.2000 seviyesinin kritik eşik olarak öne çıkıyor.

Döviz piyasasının yurtdışı piyasalardaki olumsuz gelişmelerin ve haberlerin etkisiyle bir miktar yükseliş kaydettiği ifade ediliyor. Yurtiçi döviz piyasası ile birlikte diğer gelişmekte olan ülke piyasalarından da çıkış yaşandığı ifade ediliyor. Uluslararası piyasalardaki gelişmeleri izlemeyi sürdüren döviz piyasasının Euro/dolar paritesindeki seyri izleyeceği belirtiliyor.

Citibank Döviz Masası Müdürü Barış Özkaptan, bu hafta boyunca özellikle global olarak dolarda gözlenen değer kaybıyla birlikte yurtiçi döviz piyasasında da aşağı yönlü hareket yaşandığını hatırlattı. Özkaptan, avro/dolar paritesinin 1.4800'lerden 1.5200 bölgesine kadar süren hareketin yurtiçinde dolar/YTL kurunun 1.1780 civarına kadar düşüş yaşanmasına yol açtığını söyledi.

Yurtdışındaki kredi sorunları açısından iki taraflı haberler gelse de, yurtdışı borsalarının tepe seviyelere yakın bölgelerde bulunduğunun görüldüğünü vurgulayan Özkaptan, sözlerini şu şekilde konuştu: "Gelen negatif haberlerle birlikte yurtiçi döviz piyasası ve gelişmekte olan piyasalardan çıkış yaşandığını gözledik. Çıkışın 2 milyar dolar civarında olduğu konuşuluyor. Dolar/YTL kuru orta vadeli yönünü belli etmiş değil. Gelecek hafta 1.2000 üzerinde kalabilirse, düzeltme hareketi biraz daha derinleşebilir ve kritik olarak görülen 1.2300-1.2500 bandına doğru hareket yaşanabilir. Hatta bu bandın kırılma ihtimali de yüksek görülmeye başlandı."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler