Anna Vander Broek
Bizim gibi 9-5 mesaisi ile çalışan pek çok çömez, harcamalarını takip etmenin çok zahmetli ve karmaşık olduğunu düşünebilir, ama bütçe planlamanın sizi bir çıkmaza sokmasına gerek yok. Sadece paranızı nasıl ve nerede harcayacağınızı anlamak, çok önemli bir başlangıç.
İki liste yaparak başlayın: biri, her ay paranızı harcamak zorunda olduğunuz şeyler ve diğeri, paranızı harcamak istediğiniz şeyler için. Bu listeleri yapmak gerçekten bir bütçe planlamasının en çok vakit alan kısmı, ama buna değiyor.
Paranızı nasıl harcadığınızı hatırlamakta zorlanıyorsanız, harcamalarınızı takip etmenin pek çok yolu var. Sıkı bir banka kartı kullanıcısıysanız, paralarınızın nereye gittiğini görmek için her ay hesap özetinizin bir çıktısını alabilirsiniz. Kredi kartlarını çok kullanıyorsanız, hesap özetleriniz ve pek çok kartın temin ettiği işe yarar harcama kategorileri size adımlarınızı geriye doğru takip etmeniz konusunda yardımcı olabilir.
[**Resimlerde: Dünyanın En Zenginleri Ne Alıyor?
[**Görüntülü: Süperyatların Yükselişi
**](http://www.forbes.com/video/?video=fvn/ceo/er_yacht062408&partner=mynet)
[**Resimlerde: Zenginlerin Beş Sosyal Çevre Edinme Sitesi
[**Resimlerde: 10 En Zengin Milyarder Futbol Kulübü Sahibi
[**Resimlerde: Milyarderler İçin En İyi On Şehir
[**Resimlerde: Zenginlerin Ekonomik Kriz Dönemi Harcama Alışkanlıkları
Mükemmel yaklaşım olmasa da, Mint.com ya da Wesabe.com web siteleri, kredi kartı ve banka kartı harcamalarınızı yüklemenize olanak tanıyan ve bunları farklı kategorilere bölen araçlar.
Çoğunlukla nakit kullananlarınız için, eski yöntemi seçip harcadığınız bütün parayı haftalık ya da aylık olarak yazabilirsiniz. Bu tür bir harcama günlüğü, harcamalarınızı sınırlamak için yardımcı olabilir ve çok daha yaşlandığınızda zevkle okunabilir.
Lincoln Financial Advisors’ta finansal planlama uzmanı olan Anita Grossman, “zorunluluk” listenizde barınma (kira ve faturalar), sabit telefon ve cep telefonu ücretleri, market alışverişi, ulaşım (yakıt, araç ödemeleri, araç tamiri, araç sigortası ya da toplu taşıma ücretleri), ve sağlık harcamalarının bulunması gerektiğini belirtiyor. “Zorunluluk” listenize ayrıca aylık borç ödemelerinizi ve aylık tasarruflarınız da eklemelisiniz. "Tasarruflar ve borç ödemeleri gerekli sabit giderlerdir," diyor Grossman. "Bunları seçmeli olarak görmeyin."
Borçları geri ödemek hayati önem taşır. Borcunuzun ana parasını azaltabilecek şekilde her ay bütçenizde yeterince para ayırdığınızdan emin olun. Yalnızca aylık asgari ödemeyi yapmak, o kredi kartı borcunu orta yaşlarınıza kadar ödemeye devam etmenin kesin bir yoludur. Kredi Kartları gibi yüksek faiz oranı olan borçları ödemek için daha fazla para ayırın. Öğrenci kredileri gibi düşük faizli borçları biraz daha uzun sürede ödeyebilirsiniz.
Birikimlerinizin artırmak da bütçe planlamanın amaçlarından biridir. Size şimdi ne kadar zor gelirse gelsin, tasarruf yapmak zorunludur—tabi eğer yaşlandığınızda bulmayı umduğunuz kedi maması için şimdiden bir damak zevki geliştirmediyseniz.
Bu, 401(k)’larınıza, acil durum fonlarınıza, Roth IRA’larınıza ve diğer tasarruf araçlarınıza ayırdığınız parayı otomatik olarak ödemeniz gerektiği anlamına geliyor. Gelecekte rahat bir yaşam biçimine sahip olabilmek için, kazancınızın en az yüzde 10’unu biriktirmeye çalışın. (Gelecekteki finansal hedeflerinizi yakalamak için şu anda ne kadar tasarruf yapmanız gerektiğini belirlemek için bir dizi yararlı hesap aracını Forbes.com/tools adresinde bulabilirsiniz.)
“İsteklerinizin” listesini yapmak biraz daha zor. Bunlar, genellikle bir araya geldiğinde büyük miktarlara ulaşabilen küçük harcamalardan oluşuyor. “İsteklerinizi” iki gruba ayırmayı öneriyorum: Profesyonel bir gardrop, spor salonu üyeliği ya da daha fazla eğitim gibi hayatta ilerlemenize yardımcı olabilecek harcamalar ile bugün yaşam biçiminizin bir parçası olan ancak olmasa da yaşayabileceğiniz harcamalar. Barlara, restoranlara, sinemalara, havayollarına ve video oyunlarına yapılan harcamaları da içeren, geniş bir zevk kategorisi olan “eğlence”den bahsediyoruz. Hemen hemen herkes eğlenceye para harcar ama tutumlu olun. Bu harcamalar şu anda buna değiyor gibi görünebilir, ama daima geleceği düşünün.
Bütçeyi bir araya getirmek için kullanabileceğiniz pek çok araç var. Deri ciltli bir kitap halinde basmanıza gerek yok ama görebilmeniz iyi olur. Mint ve Wesabe gibi siteler, harcamalarınızın kazançlarınızla nasıl bir uyum gösterdiğini hesaplayan yararlı sayfalar sunuyor. Ayrıca Quicken’ı da kullanabilir, ya da bir Excel sayfasında kendi bütçenizi yapabilirsiniz.
Pek de o kadar şok edici olmayan, kazancınıza kıyasla çok fazla harcama yaptığınız sonucuyla karşılaşırsanız, bütçenizi biraz kısıtlamanız gerekecektir, bazı durumlarda yaşam biçiminizde büyük değişiklikler yapmanız gerekebilir. Ya daha fazla para kazanın ya dad aha az harcayın, seçim sizin. Kimse ikinci bir işte çalışmak istemez, ama bu her zaman bir seçenektir; bebek bakarak kazanabileceğiniz haftalık fazladan 100 dolar (124,6 YTL) bile gelirinizi harcamalarınızın seviyesine getirmenizde büyük bir fark yaratabilir.
Bir bütçe planlaması yaptıktan sonra, ona sadık kaldığınızdan emin olun. Çizgiden sapmadığınızdan emin olmak için, iki haftada bir bütçenize göz atın. Disiplinli olursanız, hatırı sayılır bir miktar para biriktirdiğinizi ve yatırım yapacak fazladan nakdiniz olduğunu bile görebilirsiniz.
Pek çok kişi, bütçesini yönetmek için benzersiz bir yöntem geliştirir. Bazıları, günlük harcamaları için zarflara nakit para ayıracak kadar ileri gidebiliyor. Cuma öğleden sonraları kalabalık banka lobilerinin ortamını karşı konulmaz derecede cazip görmüyorsanız, mümkün olduğu zaman doğrudan para yatırmanızı tavsiye ederim. Doğrudan yatırdığınızda, maaş çekinizi doğruca bankaya koyabilir ve asla elinizi sürmezsiniz. Hemen hemen bütün bankalar ücretsiz, otomatik fatura ödeme hizmeti sunmaktadır, temel ihtiyaçlarınızın çoğunun karşılandığından emin olmak için bu ayarlamayı mutlaka yapın. Bankanız fatura ödeme hizmeti sunmuyorsa ya da bunun için sizden para almaya çalışırsa, başka bir banka bulun.
Bütçe konusundaki düşüncelerinizi değiştirin. Bütçe yapmak yararlı bir araçtır ve hemen edinmeniz gereken çok önemli bir alışkanlıktır. Milyarder John D. Rockefeller’a bakmanız yeterli. O kadar zengin olan petrol tüccarı, 17 yaşından itibaren bütün harcamalarını tek tek küçük kırmızı bir deftere kaydetmişti. Epey işine yaramış görünüyor.