FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çeyrek altın el yakıyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) deflasyon tehlikesine vurgu yapması doları aşağı çekerken, euro değer kazandı. Güvenli liman olarak görülen altının onsu 1,292 doları geçerek yeni rekorunu kırdı.

İçerde çeyrek altının fiyatı 104 liraya çıkarken, Euro/TL de 1.98'i aştı.

Fed'in açıklamasıyla ekonomiye yönelik artan kaygılar güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırdı. Değerli madenin onsu 1,292 doları aştı ve yeni rekorunu kırdı.

İçerde de Cumhuriyet altının satış fiyatı 418 liraya çıkarken, çeyrek altın da 104 liraya tırmandı.

Credit Agricole'un Hong Kong'taki kıdemli ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, "FOMC, tahvil alımını düşünmesinin arkasında büyümeden çok deflasyon endişeleri yatıyor. Bu nedenle, ABD'ye yapılacak ihracatta düşüş olacağına yönelik zayıflayan beklentilerden ziyade Asya'daki riskli varlıkların, sağlanan bu ek likiditeden faydalanmasına bakılmalı" dedi.

EURO/DOLAR ALTI HAFTANIN ZİRVESİNDE
Dolardaki gerileme, Euro/dolar paritesini de 1.33'ün üzerine çıkararak son altı haftanın zirvesine taşıdı. Dışardaki gelişmelere bağlı olarak Euro/TL paritesi 1.98'i aşarken, dolar/TL de 1.49'un altına geldi.

Royal Bank of Scotland'ın Sidney'deki stratejistlerinden Greg Gibbs, "ABD'den gelen veriler iyi seyir göstermeden yatırımcılar dolar satmaktan vazgeçmeyecektir" dedi.

Dolardaki gerileme geçtiğimiz dönemde aşırı güçlenen ve bu nedenle merkez bankasının doğrudan müdahalesiyle karşı karşıya kalan Japon yeninde de değer kazancını beraberinde getirdi.

Dolar/yen paritesi yeniden kritik olarak görülen 85.00 seviyesinin altına geldi. Döviz işlemcileri bu seviyenin altında, Japon Merkez Bankası'nın yeni tekrar destekleyeceğini belirtiyor.

Japonya Başbakanı Naoto Kan'da geçtiğimiz günlerde yende önemli oranda değer değişikliği görüldüğü takdirde, müdahalenin kaçınılmaz olacağını belirtmişti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler