Küresel krizin etkileri yavaş yavaş ortadan kalkarken Merkez Bankası (MB) küresel krize karşı aldığı önlemleri geri çekmek için yürüttüğü çalışmalarına hız veriyor.
Küresel krizin patlak vermesi ile politika faizlerini 10.25 puan indiren MB, ayrıca piyasaları rahatlatmaya yönelik likidite tedbirleri almıştı. MB'ye yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre son günlerde yetkililer alınan önlemlerin nasıl ve ne zaman geri çekileceğine yönelik stratejilerini (Çıkış Stratejisi'ne) son şeklini vermeye çalışıyor. Edinilen bilgilere göre banka, çıkış stratejisini yakında kamuoyuna duyuracak. Çıkış Strateji'nin Nisan Enflasyon Raporu ile birlikte açıklanması ihtimallerden biri olarak gösteriliyor.
MB krizde politika faizlerini 10.25 puan indirerek yüzde 6.50'ye çekmişti. Bununla birlikte banka hem Türk Lirası hem de döviz likiditesini artırmaya yönelik önlemler almıştı. 3 aylık TL ve dolar repo ihalelerinin başlanması en önemli önlemlerdendi. MB ayrıca, bankaların Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını 1 puan, döviz karşılık oranlarını ise 2 puan indirmişti. Şimdi gözler, MB'nin faiz artırımından önce alınan bu önlemlerden hangisinin öncelikle geri çekileceği yönünde.
MB yetkilileri, daha öncede gündeme borç verme faiz oranının indirilmesi ile politika faizi arasındaki farkın azaltılmasının (teknik faiz ayarlaması) piyasalar için önemli olmadığına dikkat çekiyor. Borç verme faizinin fiili durumda zaten resmi yüzde 9 seviyesinin altında olduğuna işaret eden yetkililer, yapılması durumunda teknik ayarlamanın piyasalara hiçbir etkisinin olmayacağını belirtiyor.
MB'YE yakın kaynaklar "Teknik faiz indirimi önce yabancı bankacılara verildi" iddialarını ise kesin bir dille yalanlıyor.
Bir yetkili, "Yerli veya yabancı banka yetkilileri periyodik olarak Merkez Bankası ile toplantı yapar. Hepsinin soruları ise şu anda çıkış stratejileri üzerinde yoğunlaştı. Teknik ayarlama da masada olan diğer çıkış stratejilerinden biri olarak dile getirilmiştir. Ancak bunun yalnızca yabancılara söylenmesi mümkün değildir. Yerli, yabancı herkese aynı şeyler söylenir. Farklı algılama olduysa bilemeyiz. Kaldı ki teknik ayarlama bizim çıkış stratejilerimizin asli unsurlarından biri değil" dedi.