FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dış piyasalar

**Anadolu Tarafından Hazırlanan Yurtdışı Piyasalar Raporu

**

Bugün ABD’de tarımdışı istihdam ve işsizlik oranı (TSİ: 15.30) açıklanacak önemli veriler. İngiltere’de ise Ağustos ayı Halifax konut fiyatları (TSİ: 11.00) izlenecek.

Haftanın diğer önemli başlığı ise bugün başlayan ve Cumartesi günü sonuçlanacak olan G20 Maliye Bakanları zirvesi olacak. Söz konusu zirvede, mevcut teşvik paketlerinin devam ettirilmesi konusunda kararların alınabilecek olması ve kamunun ekonomiye desteğinin devam edeceği yönünde açıklamların gelecebilecek olması açısından önem arz ediyor.

Bu yönde açıklamaların gelmesi iyimserlik yaratabilir. ABD piyasaları, haftanın bu son işlem gününde açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisi öncesinde göreceli olarak sakin seyir izledi. Perakende sektörüne ilişkin beklentilerden iyi gelen satış rakamları piyasalara destek olurken ISM hizmet verisinin de beklentilerden iyi gelmesi, son günlerde düşüşe geçen endekslerin günü artıda tamamlamasına yardımcı oldu. Endeksler günü yüzde 0,6-0,8 aralığında yükselişlerle tamamladı, yükselişte perakende hisselerinin yanısıra mali sektör hisseleri de etkili oldu.

İlgi çeken bir başlık ABD’de başlayan kriz sürecinin en fazla etkiledigi ülke eyaletlerinden California 10,5 milyar $’lık kısa vadeli tahvil ihraç edeceğini açıkladı. Avrupa piyasaları dün güne yatay bir başlangıç yaptı. Gün içerisinde açıklanan PMI hizmet sektörü verileri, bu defa İngiltere’de beklentilerin üzerinde gerçekleşirken Almanya’da 50’nin üzerinde olmasına karşın beklentilerin hafif altında kaldı. Bununla birlikte Fransa ve Euro Bölgesi’nde açıklanan veriler beklentilerin üzerinde olmasına karşın ekonomi için olumsuz sayılan 50 sınırının altında kalmaya devam etti.

Asya’da bu sabah sakin seyirlerin hakim olduğu izlenmekte. Avrupa MB beklentilere paralel olarak faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 1,0 seviyesinde bıraktı. Başkan Trichet yaptığı açıklamalarda piyasa beklentilerinin çok da dışında bir şey söylemezken önümüzdeki dönemde belirsizliklerin artacağını vurguladı ve temkinli olmak gerektiğinin altını çizdi.

Trichet bir anlamda, beklentilerin üzerinde gelebilecek büyüme verilerinin ardından bir düşüş yaşanabileceği olasılığına da açık kapı bıraktı ve anki faiz oranlarının içinde bulunan durum için uygun olduğunu söyledi. Avrupa MB’nın 2009 yılı Euro Bölgesi GSYH daralma tahmini yüzde yüzde 3,8-4,4 aralığında ifade edilirken 2010 için de GSYH değişimi yüzde 0,5 daralma ile yüzde 0,9 büyüme aralığında açıklandı.

Açıklamaların ardından euro dolar paritesi 1,43 seviyesinin altına gevşedi. D&J endeksinde dün gelen tepki alımları ile 9,300 seviyesinin üzerinde kapanış yapıldı. 9,300 üzerinde 22 günlük ortalamaya denk gelen 9,370 ve 5 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 9,400 seviyeleri, yükselişin devamı açısından önemli dirençler. Teknik göstergeler, 2 gündür olumsuz sinyal üretmeye devam ediyor. Dün izlenen olumlu seyrin devam edebilmesi için teknik göstergelerin olumluya dönmesi gerekmekte.

Momentum dün itibari ile 100’ün altına seyretmeye devam etti. MACD’nin yönü ise olumsuz görünüme işaret etmekte. Almanya DAX endeksinde dün de 5,300 puanın üzerinde kapanış yapıldı, bu seviye ilk destek olmaya devam ediyor, altında 5,270 takip ediliyor. Öte yandan bunun altında 5,200’e doğru geri çekilme ihtimali artabilir. Kısa vadeli trend desteğinin bulunduğu 5,380 seviyesi ilk direnç iken bu sabah gelmesi beklenen tepki alımları ile bunun üzerine atılıp atılamayacağı izlenecek.

Teknik göstergeler ise önceki güne daha olumsuz sinyal vermekte. Momentum 100’ün altına sarktı, MACD’nin yönü ise olumsuz görünüme işaret etmekte.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler