Dış ticarette global krize bağlı olarak yaşanan daralmanın, 2009 yılı Mart ayında hız kestiği açıklandı. İhracatın, ithalatı karşılama oranı da yüzde 67'den yüzde 86'ya yükseldiği bildirildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak hazırlanan 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunun 2009 yılı Mart ayına ilişkin verileri açıklandı. Buna göre söz konusu dönemde Mersin'de gerçekleştirilen ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 333 milyon dolara, ithalatın da yüzde 15'lik bir düşüş göstererek 579 milyon dolara gerilediği kaydedildi. Yılın ilk 3 ayındaysa ihracatın, bir önceki 2008 yılına göre yüzde 19'luk bir gerilemeyle 1 milyar dolar seviyesine, ithalatın da yüzde 29'luk bir düşüşle 1.5 milyar dolara indiğine dikkat çekildi.
Raporda ihracatta yaşanan daralmanın, ithalatta yaşanan daralmadan daha düşük olduğu ve bu duruma bağlı olarak da ihracatın, ithalatı karşılama oranının da yüzde 60'dan yüzde 68'e yükseldiği vurgulandı. Bunun yanında da dış ticaret hacminin yüzde 26'lık bir düşüşle 2.5 milyar dolar seviyesine indiğine dikkat çekildi. Mersin'de bu tablo ortaya çıkarken, Türkiye genelinde de 2009 yılının ilk 3 aylık döneminde ihracattın yaşanan yüzde 26, ithalatta da yüzde 42'lik bir gerileme yaşandığı ifade edildi. Buna göre Türkiye'nin ihracatı 26 milyar dolar, ithalatının da yaklaşık 29 milyar dolar olduğu belirtilerek, söz konusu ihracatın yüzde 5'i, ithalatın da yüzde 4'ünün Mersin'den gerçekleştirildiği bilgisi verildi.
Dış ticarette yaşanan gelişmeler aylık olarak ele alındığında 2008 yılı Ekim ayından itibaren global krizin de etkisiyle dış ticarette yaşanan daralmanın, 2009 yılı Şubat ayına kadar artarak devam ettiği ancak Mart ayında özellikle ithalatta yaşanan daralmanın hafiflediğine işaret edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: "2009 yılı Mart ayında dış ticaretteki gelişmeler sektörel bazda incelendiğinde; metal ve metal eşya sanayi ihracattaki, plastik ve kauçuk ürünleri ithalattaki, tekstil ve hazır giyim sanayi ile kimyasal maddeler ise hem ithalat, hem de ihracat üzerindeki azalışta en fazla etkisi olan sektörlerin başında yer almaktadır."