Maliye ve Doğan Yayın Holding arasındaki 'teminat krizi' gruba haciz uygulaması kararı ile son bulduğu belirtiliyor.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Doğan TV Holding'in yüzde 45.4 hissesine haciz konuldu.
Maliye, Doğan Yayın Holding'in (DYH) vergi cezasına karşılık verdiği üçüncü teminatı da kabul etmedi. Grubun önerdiği hisse senedi ve markalar hukuken geçerli teminat olmadığı için DYH hakkında "haciz" işlemi başlatıldı. İlk aşamada Doğan TV Holding'in yüzde 45.4 hissesine haciz konuldu. DYH'nin borcu nedeni ile grubun bankalardaki varlığı ve gayrimenkullerine de tedbir konuldu. Yasa gereği, anonim şirketlerde vergi borcundan ortaklar da sorumlu tutuluyor. DYH'nin hissedarı olan grubun üst düzey yöneticilerinin şahsi mal varlıkları ve banka hesapları da haczedilebiliyor.
DYH'ye kesilen ve faiziyle birlikte 914 milyon TL'yi bulan vergi cezasında teminat krizi Maliye'nin "haciz" kararı ile son buldu. Grup, ilk olarak Kanal D ve Star TV hisseleri ile sınırlı gayrimenkul teminatı gösterdi. Ancak bu değerlerin geçerli teminat olmadığının belirtilmesi üzerine DYH, ikinci girişiminde 1.12 milyar lira değerinde olduğunu savunduğu Kanal D ve Star TV markalarını teminat olarak sundu. Ancak marka hakkı geçerli teminat olmadığı için Maliye teklifi reddetti. Son olarak grup Doğan TV Holding'in yüzde 45.4 hissesini teminat gösterdi. DYH yönetimi üçüncü teklifin dikkate alınması için önceki gün Ankara'ya geldi ancak Maliye'de yapılan görüşmeden sonuç çıkmadı. Yasaya göre, "Para, bankalar tarafından verilen teminat mektupları, Hazine tahvil ve bonoları, gayrimenkuller" teminat gösterilebiliyor. Şahsi kefalet gösterilmesi halinde vergi dairesi müdürünün kabul edip etmeme yetkisi bulunuyor. Maliye yetkilileri, "Markalar gayri maddi hak. Geçerli teminat niteliği taşımıyor. Bunu daha önce sunulan her iki teminatta da dile getirdik" dedi.
Doğan TV Holding'in yüzde 45.4 hissesi ile grubun, bankalardaki varlıklarına, tapuya kayıtlı gayrimenkullerine tespit ve haciz işlemi başlatıldı.
DYH, geçerli teminat sorununu çözemediği için vergi raporuna istinaden başlatılan haciz işlemi önemli mali sonuçlar yaratacak.
Grup, bankalardaki varlıkları ile tapuya kayıtlı gayrimenkulleri üzerinde serbestçe tasarrufta bulunamayacak. Bu nitelikteki tedbir yazıları da finans kurumları ile tapu idaresine gönderilmeye başladı.
Teminat sorununu aşamayan DYH'nin, itibarlı bir şahsı müteselsil kefil ve müşterek müteselsil borçlu göstermesi imkânı var. Ancak, şahsi kefaleti ve gösterilen şahsı kabul edip etmemek Maliye'nin kararına bağlı. Grubun haciz işlemine itirazı da mümkün. Ancak bu itiraz da reddedilirse DYH, bu işlemi ancak Danıştay kararı ile kaldırabilecek.
O karara kadar, mali açıdan kıpırdaması mümkün olmayacak.
DYH'DEN İMKB'ye yapılan açıklamada Halkalı Vergi Dairesi'nin teminat talebiyle ilgili şu saptamalara yer verildi "Halkalı Vergi Dairesi Kanal D ve Star TV'nin marka değerlerini teminat olarak kabul etmediğini Doğan Yayın Holding'e bildirdi. Doğan TV'nin yüzde 45.4'üne uygulanan haciz işlemi nedeniyle Doğan Yayın Holding'in teminat talebinin yürütmesinin durması için açtığı dava konusuz kalabilir.
Diğer davalar açılmakta. DYH'nin mal varlığının araştırılmasıyla ilgili süreç devam ediyor." Gelirler Kontrolörleri, 2003- 2006 yıllarına ilişkin incelemeleri sonucunda, 132.9 milyon lirası vergi aslı, 693.18 milyon lirası vergi kaçakçılığı cezası olmak üzere 826 milyon lira ödemeye ilişkin ihbarnameleri 18 Şubat'ta şirkete tebliğ etmişti.