FİNANS

Doğunun ekonomik açılıma ihtiyacı var

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin demokrasi açılımı kadar ekonomik açılıma da ihtiyacı olduğunu vurguladı. “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin ekonomik ve sosyal kalkınması için devlet tarafından acilen yatırım yapılması gerektiğini belirten Palandöken, “Bu yörelerimizdeki özelleştirme çalışmalarına derhal son verilmesinin yanı sıra devlet, yeni yatırım projeleriyle bu yörelerimize yönelmelidir. Çünkü bu yörelerimizde ekonomik açılıma ihtiyaç var” dedi.

TESK’ten Bendevi Palandöken adına yapılan açıklamada, Türkiye’nin sorununun ekonomik açılım olduğu bildirildi. Doğuda özelleştirmeye değil, yatırıma ağırlık verilmesini isteyen Palandöken, terörle mücadeleye tahsis edilen tutarların göz önüne alındığında, bunun kaynak israfı olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Palandöken, açıklamasında Et ve Balık Kurumu ile Süt Endüstrisi Kurumu başta olmak üzere bu yörelerde gerçekleştirilen özelleştirme çalışmalarının başarılı ve yararlı olamadığını ifade etti.

**"YAPILAN YANLIŞTA ISRAR EDİLMESİNİ ANLAYAMIYORUZ"

**

Yapılan bir yanlışta ısrar edilmesine anlayamadıklarını ve özelleştirme uygulamalarına Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi çalışmalarıyla devam edilmesini üzüntüyle izlediklerini vurgulayan Palandöken, bölgede kalkınma ve istihdam gibi sosyal amaçlarla kurulan düşük kar oranlarıyla çalışan büyük ölçeli şeker fabrikaların özel sektör kuruluşları tarafından işletilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Palandöken, bu fabrikaların kapatılması durumunda başta doğu bölgeleri olmak üzere pek çok yörede 400 binin üzerinde çiftçinin pancar tarımından dışlanacağını bildirdi.*****

**"DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA ÖZELLEŞTİRME PANCAR TARIMINI BİTİRİR"

**

Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki özelleştirme çalışmalarının pancar tarımını bitireceğini ve bölgesel kalkınmayı sekteye uğratacağını ifade eden Palandöken açıklamasına şöyle devam etti: “Bu bölgedeki şeker fabrikalarının özelleştirilmeleri halinde şeker üretimi 700 bin ton, istihdam 15 bin kişi dolaylarında daralacak. En az 6 milyon yöre insanı bundan olumsuz olarak etkilenecek. Köyden kente göç ve terör gibi sorunlar ağırlaşacak. Türkiye sadece şekerde değil, şekerin yan ürünleri olan melas, küspe, yem, alkol gibi ürünlerde de dışa bağımlı gelecek. Türkiye’nin bu kayıpları telafi etmesi mümkün olamayacaktır. Bütün bu nedenlerle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da başta şeker fabrikaları olmak üzere devlet işletmelerinin özelleştirilmesinden vazgeçilmeli. Bu yörelerimizde devlet, cumhuriyetin kuruluş yıllarında olduğu gibi yeni ve büyük yatırım projelerini süratle uygulamaya koymalı. Bir başka deyişle Türkiye’nin demokrasi açılımı kadar ekonomik açılıma da ihtiyacı var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yoksulluğu ve terörü önlemenin başka yolu yoktur.”

**(ANKA)

**

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler