FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar 1.30'u aştı, geri döndü

Yurtiçi döviz piyasası, hafta sonunda ABD'de Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunacağını açıklamasının etkisiyle güne yükselişle başladı.

ABD'de yaşanan gelişmelerin ve olumsuz haberlerin tüm dünya piyasaları ile birlikte yurtiçinde de etkili olduğu gözleniyor.

İnterbank'ta en yüksek 1.3216, en düşük 1.2470 YTL'yi gören dolar kotasyonları saat 11:50 itibari ile 1.2618 - 1.2673 civarından işlem görüyor.

Bir banka yetkilisi, Lehman Brothers'ın iflasının yurtdışı piyasalarda olduğu gibi yurtiçi piyasalarda da olumsuz etki yarattığını belirtti.

ABD'li dev yatırım bankası Lehman Brothers, iflas başvurusunda bulunacağını açıkladı. Lehman, iflas başvurusunda iştiraklerinin yer almayacağını belirtti.

Cuma günü başlayan ve hafta sonu boyunca devam eden ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ı kurtarma çabaları başarısızlıkla sonuçlandı.

ABD'nin beşinci büyük yatırım bankası, 158 yıllık finans devi Lehman Brothers, en sonunda teslim bayrağını çekti ve iflas başvurusunda bulunacağını açıkladı.

Konuya ilişkin bir açıklamada yapan Lehman, iflas başvurusunda iştiraklerinin yer almayacağını, broker-dealer işlemlerinin ise devam edeceğini bildirdi. İflas başvurusunda bulunarak varlıklarının değerini korumak ve firma değerini maksimize etmek istediğini belirten Lehman Brothers, yatırım bankacılığı birimini satma çabasının süreceğini ifade etti.

Lehman Brothers'ın 2007 yılından bu yana Türkiye'de temsilciliği bulunuyor. Lehman Brothers'ın iflasının uluslararası finans piyasaları için krizin başlangıcından sonraki en kötü haber olduğu belirtiliyor.

Yetkili, özellikle yabancı menşeli bankaların yurtdışı döviz alımlarıyla dolar/YTL kurunun 1.2630-1.2620 bandında seyrettiğini ifade etti.

Banka yetkilisi, 1.2700 seviyesinin kırılması ve üzerindekalınması halinde, 1.3000 bölgesinin görülebileceğinin altınıçizdi.

Uluslararası piyasalarda bir likidite sıkışıklığı olduğunun aşikar olduğunu vurgulayan yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü O/N faizine bakarsak Cuma gününe göre 50-75 baz puan yukarıda açıldığını görüyoruz. Bu da döviz anlamında bir likidite sıkışıklığına işaret ediyor. Tüm bu değerlendirmeler ışığında bugün doların 1.2600 - 1.2800 YTL aralığında hareket etmesini bekliyoruz. 1.2700 seviyelerde tutunma sağlanırsa, 1.3000 bölgesine kadar çıkma olasılığı da öngörülüyor."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler