FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar daha da düşer mi?

Bankacılar, siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasının ardından kur ve faizde yaşanan yabancı girişlerinin bugün itibarıyla bir miktar azalabileceğini, beklenenin üzerinde gelen enflasyon verileri ve Hazine'nin önümüzdeki hafta piyasaya yapılacak 13 milyar YTL'lik iç borç ödemesi öncesi kur ve faizde yukarı yönlü hareketlerin başlayabileceğini söylediler.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.1525/1.1530 YTL olurken kotasyonlar bu sabah 1.1475/1.1590 bandından işlem görüyor.

Bankacılar beklenenin üzerinde gelen enflasyon verilerine rağmen piyasa tepkisinin sınırlı kaldığını da hatırlatarak, kur ve faizde yukarı yönlü hareket beklendiğini belirtmekle birlikte hareketin sınırlı kalacağı tahmininde bulundular.

Temmuz başından bu yana dolar bozup bono yatırımı yapan yabancı yatırımcı net yüzde 12, borsa yatırımcısı da yüzde 37'lik gelir elde etti. Analistler, petrol fiyatlarının düşüşü ve yeniden başlayan carry trade (ucuz Japon Yeni borçlanıp, yüksek faizli YTL'ye yatırım) nedeniyle büyük fonların paralarını, net petrol ihracatçısı Rusya ve Brezilya'dan çekip ithalatçı olan Türkiye'ye kaydırmaya başladığını bu nedenle kurdaki düşüşün süreceğini tahmin ediyor. Hatta yılbaşındaki 1 dolar= 1 YTL senaryoları yeniden konuşulmaya başlandı bile.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ,Temmuz ayında bir önceki aya göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0.58, Üretici Fiyat Endeksi'nin de (ÜFE) yüzde 1.25 arttığını açıkladı ve böylece artış oranları piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Reuters'ın anketine göre, Temmuz'da TÜFE'nin yüzde 0.32 ve ÜFE'nin de yüzde 0.40 artması bekleniyordu.

Hazine'nin önümüzdeki hafta 12.9 milyar YTL'si piyasaya olmak üzere toplam 14.1 milyar YTL iç borç geri ödemesi bulunuyor.

Merkez Bankası dün gösterge dolar kurunu 1.1460/1.1515 YTL, euro kurunu 1.7857/1.7943 YTL; pariteyi ise 1.5582 olarak ilan etti. Bu kurlara göre liranın yıl başından bu yana dolar karşısındaki kazancı yüzde 1.16 olurken; euro karşısındaki kaybı yüzde 4.46 oldu.

Tahvil/bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.80 olurken valörlü işlemlerde ortalama bileşik faiz yüzde 18.78 seviyesinden kapandı. Aynı tahvilde bu sabah tezgahüstü işlemlerde faiz yüzde 18.82/18.89 seviyesindeydi.

Reuters'e konuşan yabancı bir bankanın tahvil/bono yöneticisi, "Dün yabancıların uzun vadeli alımlara istekli olduğunu tekrar gördük. Beklenenin üzerinde gelen enflasyon verilerinin ardından bugün bir miktar satış baskısı yaşanabilir" dedi ve ekledi:

"Tahvil/bono piyasasında bugün bir miktar tepki satışları görebiliriz. Ancak faizin yüzde 19'lu seviyelerin üzerinde tutunması zor görünüyor"

Öte yandan Fransa'nın ikinci büyük halka açık bankası olan Societe Generale'in 2. çeyrek net kârının yüzde 63 düşüşle 644 milyon euro olduğunu açıkladı. Reuters anketine göre ortalama beklenti 518 milyon euro net kâr doğrultusundaydı.

Petrol ve metal fiyatları bugün son ayların en düşük seviyelerine geriledi. Petrol fiyatları, dün Temmuz ortalarında gördüğü varil başına 147 dolardan keskin bir gerilemeyle 120 doların altına inerek son üç ayın en düşük seviyelerini görmesinin ardından bugün de OPEC'in dünya talebinin düştüğü bir dönemde üretimi artıracağı işaretleri vermesi nedeniyle 1 dolardan fazla düşüşle seyrediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler