FİNANS

Dolar nereye koşuyor? Uzmanlar değerlendirdi

Doların ateşi yeniden yükseldi ve 1,73 lirayı gördü. En son Kasım ayında bu seviyeleri gören doların kısa vadedeki seyri tartışılıyor.

Dolar nereye kadar yükselir?

1,80'lerin görülmesi mümkün mü?

Ekonomistler doların kısa vadedeki yönünü değerlendirdi.

NTVMSNBC'de yer alan habere göre, ekonomistler doların yeni hedefi 1,75.

Yurtdışındaki seyrin belirleyici olacağını belirten uzmanlar, lira üzerindeki baskının arttığını vurguluyor.

Ekonomistlerin görüşleri şöyle:

JPMorgan Türkiye Ekonomisti Yarkın Cebeci: TL'nin seyri yurtdışına bağlı. Bugün için kuru yukarı iten iki neden var: Cuma günü ABD'den dataların kötü gelmesi ve AB'den beklenen paketin şimdilik ertelenmiş olması. Avrupa Birliği üyesi olan Polonya, Macaristan gibi ülkelerin para birimleri TL'den daha fazla değer kaybetti. Belirsizlikler devam ediyor. Bütün gelişmekte olan para birimleri bir süre daha değer kaybedecek. TL kısa vadede 1,80-1,85'e kadar çıkabliir. TL'nin ne kadar değer kaybedeceği IMF ile anlaşmanın zamanlamasına bağlı.

ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin: Dolar/TL kendi başına hareket etmiyor. Dolar dünya para birimleri karşısında değer kaybettiği sürece TL'nin yönü de yukarı olacaktır. Gelen datalarla değişim olursa farklılık olabilir. Kurda yukarı gitme olasılığı daha kuvvetli, dünyadaki bozulma devam ediyor. İlk etapta 1,75'i görebiliriz.

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu: Dövizdeki çıkış bir haftadır var. Bankalar arasında alıcılı seyir vardı. Dış piyasalar daha da olumsuz olup, parite dolar lehine dönünce biz de içeride hissettik. 1,73-1,75'i zorlarız ama 1,80'lere gideceğini şu an için düşünmüyorum. Kurdaki hareket sıkışmadan ötürüyse büyük ihtimalle 1,75'ler olacak. İsmini koyamadığımız bir riskten ötünü oluşuyorsa 1,80'ler test edilir ve üstü bile denenebilir.

Finans Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı: Özellikle Merkez Bankası'nın hızlı faiz indirimlerinden sonra TL'nin dış şoklara karşı daha kırılgan oluduğu bir döneme girdik. Dışarıdaki endişeler sürüyor. Beklentiler hayalkırıklığına dönüşmüş durumda. Dışarıdaki görünüm olumsuza döndüğü için hâlâ reel olarak değerli bir kurumuz var. Yüksek faiz koruyucusu da kısmen kalktığı için bu tip hareketler görmek olası. Kurda aşağı gitme alanı azaldı; yukarı yönlü risk biraz daha arttı. IMF ile program imzalanacağına ilişkin beklenti çok ciddi değer kaybını önlüyor. İşler daha kötüye giderse 1,80'ler kısa vadede oluşulabilecek seviyeler.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Doların en riskli olduğu aydayız, 1,72'lerin de üzerine çıkma riski olabilir. ABD'de bankaların stres testleri var, Doğu Avrupa bankacılık sektöründe ekstra yük var. Bu nedenle Doğu Avrupa merkez bankaları faiz artırmak zorunda kalabilir. Doğu Avrupa nedeniyle biz de olumsuz etkilenebiliriz, Merkez Bankası'nın bu ayki faiz kararı çok önemli. Beklentinin üzerinde indirim gelirse lira üzerinde riskler artar, liranın tutunması zor olur.

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: Doların 1,72'nin üzerinde kalması, Kasım'da denenen 1,75 düzeyinin geçilmesi anlamına gelir. Bu da Mayıs 2006'daki zirve olacaktır. Buradan 1,77'ye gidebilir. Doğu Avrupa ve diğer ülkelerdeki para birimlerine göre TL güçlü diyebiliriz. 1,80'lerin konuşulması için çok erken.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler