FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ve altın çıktı, petrolda çözülme sürüyor

Uluslararası piyasalarda, ABD Doları, Japon Yeni dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, altın fiyatları da yükseldi.

ABD'de Başkanlık görevini hafta başında devir alan Barack Obama yönetimi, kredi krizini sona erdirmek için yeni yöntemler üzerinde çalışıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Fonu'nun (FDIC), bankacılık krizinin hafifletilmesi yolları üzerinde görüştüğü ve seçenekler arasında hükümetin idaresinde "kötü banka" kurulmasının bulunduğu belirtildi.

Hazine Bakanı Henry Paulson ve FDIC Başkanı Sheila Bair, batık varlıkları toplayacak hükümetin idaresindeki "kötü banka"nın, ABD'de bankalara güvenin tazelenmesi için düzenleyici kurumların tartıştığı fikirlerden biri olduğunu söyledi.

Obama'nın baş strateji uzmanı David Axelrod, yeni yönetimin, "gelecek birkaç gün" içinde finansal krize yeni yaklaşım konusunda öyleyecekleri
olacağını ifade etti.

Bankaları destekleme adımlarına ilaveten, Obama yönetiminin kredi krizinin temel nedenlerine karşı ciddi biçimde harekete geçmeyi istediğini belirten Axelrod, finansal sistemin istikrara kavuşması için yapması gereken bir dizi önlem olduğunu kaydetti.

Obama'nın ekibinin düşündüğü seçeneklerden birinin, finansal sistemi tıkayan batık varlıkları satın almak için hükümet idaresinde bir "kötü banka" kurulması olduğu kaydedildi.

Yetkililer, batık varlıkları alarak, bankaların ihtiyaç duyduğu özel sermayeyi çekmesini ve bankaların kredi vermesini, ayrıca ekonomiyi desteklemesinin önünü açmayı umuyorlar.

Obama, ABD ekonomisini derinleşen durgunluktan çıkarmak için yüz milyarlarca dolar harcama sözü vermişti.

Öte yandan, ABD Senatosu, 275 milyar dolarlık vergi indirimine yönelike teşvik paketini açıkladı. Senatodaki Demokratlar ise 365 milyar dolarlık yeni bir teşvik paketi istiyor. Komisyonun paketi 27 Ocaktaki toplantısında ele alması bekleniyor.

Bu arada, ABD'de işsizlik maaşı için başvurular beklentilerin üzerinde arttı.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, bir önceki hafta işsizlik maaşı için 527 bin kişi başvuruda bulunurken, 17 Ocak'ta biten hafta başvuranların sayısı 589 bin kişiye yükseldi.

İşsizlik maaşı için başvurular, şirketlerin işten çıkarmalara devam etmesi nedeniyle artıyor.

Öte yandan, yeni konut ve apartman inşaatı yapımı da Aralık ayında bugüne kadarki en düşük seviyeye inerek, 550 bin birim oldu. Böylece, bir önceki aya göre yüzde 15,5 düşüş kaydedildi.

İnşaat izni başvuruları da Aralık ayında yüzde 10,7 düşerek 549 bin oldu.

ABD Doları'nın uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında, Pazartesi günü kapanış ve Cuma günü öğle değerleri şöyle oldu:

PARA BİRİMİ PAZARTESİ CUMA
Japon Yeni 90,65 88,97
İsviçre Frangı 1,1232 1,1557
Kanada Doları 1,2440 1,2578

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,3231 dolardan kapanan avro, cuma kapanışta 1,2809 dolara düştü. Aynı borsada haftaya 1,4652 dolarda giren İngiliz Sterlini ise cuma kapanışta 1,3651 dolara geriledi.

ABD ham petrolünün, Mart ayı varil teslim fiyatı 1,63 dolar gerileyerek 42,04 dolara indi.

ALTIN FİYATLARI

Londra borsasında, altının ons fiyatı hafta içinde pazartesi günü 842,50 dolar iken, cuma günü 875,75 dolardan kapandı.

Altın, 2008 yılında değer kazandı. 2008 yılını onsu 838 dolardan kapatan altın, yıl içinde yüzde 5,4 oranında değer kazandı.

Altın, sekiz yıldan buyana sürekli değer kazanıyor.

MENKUL KIYMET PİYASALARI

New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki endeksler haftayı düşüşle kapattılar.

Dow Jones Endeksi, ortalama yüzde 2,5 oranında değer kaybederek, 8.077,56 puandan haftayı tamamladı.

Teknoloji endeksi Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 3,4 ve Standard and Poor's 500 endeksi de yüzde 2,1 oranlarında değer kaybıyla haftayı kapattı.

Ocak ayının başından buyana ise Dow Jones yüzde 8, S and P 500 yüzde 7,9 ve Nasdaq Bileşik endeksi de yüzde 6,3 oranlarında değer kaybettiler.

Tokyo Borsasında, Nikkei Endeksi geçen hafta yüzde 3,8 oranında değer kaybederek 7.745,25 puandan kapandı.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE-100 endeksi de 94,59 puan değer kaybederek, 4.052,47 puandan kapandı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler