FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ve Cumhuriyet Altını teknik analizi

İç piyasada özellikle son veriler incelendiğinde Merkez Bankası’nın yeni yayımladığı ödemeler bilançosunun net hata ve noksan kaleminde 9,8 milyar dolar tutarında niteliği belirlenemeyen para girişi dikkat çekiyor.

Bu konuda döviz fiyatlarının artması üzerine, "vatandaş yastık altında sakladığı dövizlerini satıp ekonomiye kazandırmış olabilir mi?" sorusunu ve aynı zamanda cevabını veriyor.

Tabiki süreç olarak bu gelişmenin piyasalarda yarattığı yansımayı incelediğimizde ise faizlerde son 2.5 ayda yaşanan yüzde -41 oranındaki gerilemenin Cumhuriyet Altını'nda aynı süreç içinde yüzde 25'lik yükseliş oluştururken dünya ons altın fiyatlarında yüzde 13 ile içerideki tablonun neredeyse ancak yarısı kadar yükseliş göstermiş.

Tabiki üsttede bahsettiğimiz gibi tahvil faizlerinde yaşanan gerilemeler, aynı dönemde Tahvil ve Cumhuriyet Altının yükselişinde aşağı yönlü dalgalana kurda bugün itibariyle dövizin, son 2.5 ayda özellikel doların yüzde -6 gerilediği gözükmekte.

Tablo bize net olarak şunu göstermekte, yerli yatrımcı ciddi olarak dolar bozarken dünya altın fiyatlarının canlılığının bir süre daha devam edebileceği ve bu nedenle dışarıdan altın işlemleri yapmak yerine içeride her gün rekor kıran altın fiyatlarına talep getirdiğini görmekteyiz. Tabi tablo böyle olunca ilerleyen dönemde ons altın fiyatlarının seyri önemli olmaya devam edeceği gibi geçmişte oluşan süreçte faizlerin aşağı yönlü uzun vadeli trend değişimie girdiğini önemli bir işareti olmuş durumda.

Bu dönemde yerli yatırımcının dolardan çokta ümit beklemediğini düşünmekteyiz. En azından bundan sonraki süreçte son 2 - 2.5 aydır sık sık gündeme getirdiğimiz Cumhuriyet Altının yeni rekorlar kırıyor olması dünya altın fiyatlarından bağımsız olarak içeride ilerleyen dönemde bu paranın tekrar reel ekonomiye gireceğininde bir işareti olduğunu söyleyebiliriz.

SERBEST PİYASA CUMHURİYET ALTINI

Serbest piyasa Cumhuriyet Altını'nda bugün de hareketlilik devam ederken daha önce dünya altın fiyatları gerilemiş olsada Cumhuriyet Altını'nda yeni rekor seviyeler görebileceğimize dair beklentilerin bugün de gerçekleştiğini görmekteyiz. Yeni bir rekor noktaya ulaşan Cumhuriyet Altını'nda şimdilik rekroların arkasının geleceğini, ancak teknik olarak 300 TL seviyesi bir direnç konumunda gelişebilir. Büyük adım yükseliş için 300 TL üzeri hareketler kapanışlar yeni zirveleri getirecektir.

ONS ALTIN

Ons altın 1.000 dolara ulaşmadan Cumhuriyet Altını yurt içi yatırımcının talebi ile dünya altın fiyatlarında bundan yedi ay önce ikinci zirve noktası olan 980-975 dolar seviyelerine şimdiden görmüş oldu.

Son altın fiyatlarınınna yönelik teknik yorumda beklediğimiz gerileme 801 dolar ile sınırlı kaldı. Ancak son resimde tekrar bir yükseliş isteği gözükmekte. Bu nedenle ons altında şimdilik hedef tekrar 850 dolar ve hemen üzerinden geçmekte olan son beş ayın alçalan trend direnç noktası olan 875 dolar. 875 doların kırılması onsa altında bu sefer tekrar 900 dolar seviyesini gündeme getirecektir ki bu noktanın kırılması halinde tekrar 1.000 dolarları konuşuyor olabilicez."

(Anadolu Yatırım)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler