FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda spekülatif yükseliş

Euro/dolar paritesi, ABD kaynaklı spekülasyonlarla hızla geriledi. Dolar, Euro karşısında bir günde yüzde 2'ye yakın değer kazandı.

ABD Başkanı Obama'nın açıklayacağı mali planın ABD ekonomisinin resesyondan kurtulmasına yardımcı olacağı yönündeki spekülasyonlar dolara yaradı. Euro dolar paritesi cuma günkü kapanış seviyesi olan 1.3921'den 1.3676'ya kadar geriledi. Doların bir gün içindeki değer artışı da yüzde 1.7 olarak kaydedildi.

Uluslararası piyasalarda işlem gören 16 para biriminin 13'ü karşısında değer kazanan dolar son üç haftanın en yüksek seviyesinde hareket ediyor.

Paritedeki hareketi değerlendiren uzmanlar, beklentilerin Obama'nın açıklayacağı yeni paket üzerinde yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Özellikle altyapı yatırımları ve vergi indirimlerine bir paketin ABD'de milyonlarca insanın tekrar işlerine kavuşacağı anlamına geliğini belirten analistler, ekonomiye yönelik bu olumlu beklentinin dolara alım getirdiğini kaydediyor.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lucas Papademos'un da Avrupa taraında yeni faiz indirimlerinin olabileceğine yönelik açıklaması da eurodaki değer kaybını artırdı.

Royal Bank of Canada döviz stratejisti Adam Cole, Obama'nın yeni açılayacağı paketinin büyük bir beklenti yarattığını ifade ederek, "Bu durum dolara yönelik olumlu bir eğilim yarattı. Ancak gerçekleşen hızlı hareket biraz abartılı gibi görünüyor" dedi.

Nomura Trust analisti Hideki Amikura ise dolardaki güçlü seyrin bir süre daha devam edebileceğini ve paritenin 1.35'a kadar gerileyebileceğini öne sürdü.

DOLAR İÇERİDE DE KUVVETLİ

Dolar parite etkisiyle içeride de yükselişe geçti. Gün açılışında 1.5250 TL'ye kadar inen dolar, öğle saatleri itibariyle cumaya göre yüzde 0.20 artışla 1.5320 TL'ye tırmandı. Euro ise yüzde 1.67 kayıpla 2.09 TL'ye geriledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler