FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda ve faizde neler bekleniyor?

Yurtiçi döviz piyasası ABD'nin tatil olması nedeniyle sakin bir görünüm sergiliyor.

Bankacılar, piyasanın yönü için yurtiçinde IMF ile ilgili gelişmeleri, yurtdışında ise ABD'de açıklanacak bilanço rakamlarını takip ediyor.

Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek, IMF tarafında piyasa tarafından alınan son haberin hafta sonu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile banka yöneticileri ile yaptığı toplantı olduğunu kaydetti.

Semin Dülek, "Babacan'ın banka yöneticilerinin yaptığı toplantıda IMF ile ana hatlarda anlaşıldığı ve bazı konularda teknik detayların görüşüldüğü bilgisi verdiği söyleniyor. Ayrıca bankalara getirilen harçlar konusu da tartışılmış. Ancak bizim için asıl önemli olan IMF ile anlaşma konusunun büyük bir bölümünün halledildiğinin teyit edilmiş olmasıydı" şeklinde konuştu ve toplantıya katılanların algılamasının da anlaşma için neredeyse 'tamamlandı' denilebileceği ve yakın vadede açıklanabileceği yönünde olduğuna dikkat çekti.

Dülek, IMF konusundaki son gelişmelerin yurtiçi döviz piyasası açısından aşağı yöne işaret ettiğini belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"IMF anlaşmasında tutarın büyüklüğü, kaç yıllık program olacağı ve alınacak kredi tutarının ne kadarının bu sene içinde geleceği gibi konular çok önemli. Büyük ihtimalle önceden yüklemeli bir program öngörülüyor. Tutarın bu yıla geleceği varsayılıyor. Tüm bu varsayımları hayal kırıklığına uğratmayacak bir açıklama olursa, dövizin daha aşağı yeri olduğunu düşünüyorum. Benzer şekilde bono piyasasında da şu anda yüzde 8.50 bileşik civarında bulunan gösterge kağıdın, daha da aşağı inerek yüzde 8'leri zorlayan bir hareket yaşamasını bekliyorum. Hareket kalıcı olmasa da, anlaşma haberiyle kısa vadede bu yönde hareketler gerçekleşeceğini öngörüyorum.

Yurtdışına bakıldığında, bu hafta bilançolar önemle takip ediliyor olacak. En önemli bankaların bilançoları bu haftaya toplanmış durumda. Yarın Citi, Çarşamba günü BOFA ve Morgan Stanley, Perşembe Goldman Sachsve Google, Cuma GE var. Hem banka, hem şirket tarafından çok önemli kuruluşların bilanço rakamları bu hafta açıklanacak. Geçen hafta Alcoa ve JP Morgan ile başlayan süreçte her bilançonun piyasanın yönünü farklı bir tarafa çevirmesi olası. Bu nedenle hareketli bir hafta olacağını tahmin ediyorum.

Bugün ABD'nin kapalı olduğu ortamı, fırtına önceki sessizlik olarak tarif edebiliriz. Yarın itibariyle bilançoların da açıklanmasıyla birlikte hem lokal hem de döviz tarafında hareketli günler geçireceğimizi düşünüyorum. Ancak IMF meselesi TL'nin güçlü kalmasını sağlayacaktır. Anlaşma açıklandıktan sonra detaylarda bir hayal kırıklığı olmazsa TL'nin küçüklüğü devam edecektir görüşündeyim.

Bono tarafında yarın yeni gösterge kağıdın ihalesi olacak. Şu anda Ağustos vadeli gösterge kağıdını trade ediyoruz. Yarınki ihalede Kasım vadeli yeni gösterge kağıt ihraç edilecek. Hazine'nin bu ihalede hem IMF ile ilgili beklentiler nedeniyle, hem de gösterge kağıt olacağı için bankaların yoğun talebi ile karşılaşacağını söyleyebilirim.

Bugün sakin bir işlem hacmi var. ABD tatil olduğu için düşük hacimliseyir izleniyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler