FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda ve faizde neler oluyor?

**Yurtiçi döviz piyasasının alternatif piyasalara rağmen IMF ile ilgili beklentiler va avro/dolar paritesindeki harekete bağlı olarak bir miktar düşüş kaydettiği belirtiliyor.

**

Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek, piyasanın geçen hafta Perşembe günü IMF ile ilgili gelen olumlu haberler nedeniyle seneye olumlu beklentilerle başladığını vurguladı.

Semin Dülek, sepet bazında gevşek seyir izlendiğini belirterek, sepetin 1.8100 civarında bulunduğunu kaydetti.

Dülek, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanması nedeniyle bono tarafında satıcılı bir seyir gözlendiğini aktardı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bono piyasasında gösterge kağıt yüzde 9.12 bileşik civarında seyrediyor.

Yurtiçine bakıldığında, bono piyasasındaki ve İMKB'deki satış eğiliminin dolar/TL kuruna yansımadığını görüyoruz. Bunda hem sene başında yabancı bankaların yeni pozisyon açılışlarının, hem IMF ile ilgili olumlu beklentiler nedeniyle piyasa oyuncularının dolar alma tarafında bulunmamasının, hem de avro/dolar paritesindeki hareketin etkisi olduğunu belirtti. Sene başında avro/dolar paritesi tarafında yukarı doğru hareket görüldü. Bunun yansıması da yurtiçinde aşağı doğru hareket şeklinde gerçekleşiyor.

Avronun seneye yükselişle başlaması ve IMF ile ilgili olumlu beklentiler, dolar/TL kurunun bono ve borsanın aksine aşağı yönlü seyir izlemesine neden oluyor.

Bu hafta için yurtiçi döviz piyasasında bankaların yeni pozisyon açıyor olmalarının da etkisi var. Bu nedenle hafta boyunca IMF tarafında olumlu bir haber gelmemesi halinde, IMF ile anlaşmanın kaldığı şeklinde bir algılamaya yönelme olabilir. Bu nedenle TL'nin sepet bazında tekrar değer kaybettiğini görebiliriz. IMF ile ilgili gelişmelere son derece odaklı bir seyir izleyeceğimizi tahmin ediyorum.

Yılın ilk günü itibariyle çok kayda değer bir gelişme yok. IMF anlaşması olduğu taktirde, gelecek fon tutarının ne kadar olacağı önem taşıyacak. Alınacak kredi miktarı, piyasaları tatmin eder bir tutar olursa, piyasayı oldukça hafifletecektir. Tahviller üzerindeki endişeyi, faizlerde yukarı yönlü baskı yaratan büyük bir faktörü ortadan kaldıracaktır. Haber açıklanır açıklanmaz yüzde 8.59 seviyesine kadar gevşeme görmüştük.

Piyasanın Hazine'nin borçlanmasına yönelik tepkisi çok net ve açık ki aşağı yönlü olacak. Daha önce IMFile anlaşma olacak aşamasına gelinip sonradan net bir sonuç çıkmadığı için, yeniden aynı hataya düşmek istenmiyor. Şu anda IMF anlaşmasının gerçekleşeceğinden emin olunamadığı için, piyasa oyuncuları bu defa çok daha temkinli davranıyorlar. Anlaşma olacağını gözardı etmeyip, olmayabileceği konusunda da temkinli davranıyorlar. Teknik heyet çağırılırsa ve anlaşma yapılacağı kesinleşirse, yüksek gelen enflasyon rakamlarına rağmen bono faizlerini çok daha aşağıda göreceğimizi tahmin ediyorum."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler