FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda yükseliş bekleniyor mu?

Bankacılar bugün dolar/liranın hareketinde yurtdışındaki gelişmelerin belirleyici olacağını, bonoda ise yatay bir seyir beklendiğini söylüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), iki günlük politika toplantısının ardından yaptığı açıklamada derin bir resesyonun ardından büyümeye geçildiğini belirterek, ABD ekonomisiyle ilgili değerlendirmesini yükseltirken faiz oranlarını da uzun bir süre çok düşük oranda tutma vaadini yineledi.

Bütün gelişmekte olan piyasalarda dün yaşanan çıkıştan Türkiye'nin de etkilendiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, yerli müşterilerin ise ay sonu vergi ödemeleri nedeniyle satış yaptığını belirtti.

Dolar/liranın dün akşam kapanışta 1.4840 seviyesinde işlem gördüğünü hatırlatan aynı bankacı, "Fed toplantısında ABD ekonomisinin toparlanma yönünde olduğuna dair yorumlarla dolar/lira 1.4760 seviyelerine kadar gevşemiş. Sonra yurtdışı piyasalardaki bozulmayla beraber bu sabah açılışında 1.4850 seviyelerinde işlem gördü. Dolar/liranın bugün 1.47-1.4950 bandında hareket edeceğini tahmin ediyorum. Yurtdışı borsalar ve gelişen piyasaları yakından takip ediyoruz" dedi.

Bankalararası piyasanın spot kapanışında dün 1.4830/1.4845 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bugün TSİ 0845 itibarıyla 1.4840/1.4865 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4723/24 seviyesinde işlem görüyordu.

Almanya'da bugün Ifo endeksi, ABD'de işsizlik maaş başvuruları ve 2. el konut satışları açıklanacak.

Tahvil/bono piyasasında ise dün spot kapanışta yüzde 9.03, valörlüde ise yüzde 8.95 olan 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.00/8.95 seviyesindeydi.

Bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi "Yüzde 9 seviyesinin altını test ediyoruz. Yurtdışındaki bozulmanın etkisiyle biraz yukarıda açıldık. Bizim tarafta çok satış baskısı görmüyoruz. Gün içinde yüzde 9.20-8.80 bandında kalmayı bekliyoruz. Bu aralar işlem hacmi çok yüksek olmadığından yatay bir seyir bekliyoruz" dedi.

Bugün TCMB Eylül ayı ikinci dönem beklenti anketini ve reel kesim güven endeksini açıklayacak.

DIŞ PİYASALAR

ABD borsaları, yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi canlandırmak için alınan olağanüstü önlemleri kısmaya daha yaklaştığı yönündeki endişeleriyle düştü.

Japonya dışındaki Asya borsaları, ABD'deki temkinli havayı yansıtarak düştü. Fed'in faiz oranlarının uzun bir süre düşük kalacağını belirtmesinin ardından dolar yatay seyretti.

Dow Jones'daki yüzde 0.8'lik düşüş, diğer Asya borsaları üzerinde baskı oluşturdu.

İMKB GÜNE 47.294 PUANDAN BAŞLADI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre 254,69 puan düşerek 47.294,61 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,54 oranında değer yitirdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler