FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar'daki düşüş sürecek mi?

**Euro/dolar paritesinin 1.34'ün üzerinde seyretmesinin desteğiyle dolar/TL 1.4700'ye yakın seviyelerden, gösterge tahvil faizi ise dünkü kapanış seviyelerinden güne başladı.

**

Bankacılar, dış piyasalardaki olumlu seyrin sürmesi halinde dolar/TL'nin 1.47 seviyesinin altını deneyebileceğini belirtirken, gecelik repo faizlerindeki yükseliş ve gösterge tahvil faizinde aşağı hareketin sınırlanmış olması nedeniyle ağırlıklı yatay seyir bekliyor.

Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 16 Nisan'dan bu yana en düşük seviye olan 1.4710 TL seviyesindeydi.

Euro/dolar paritesinde dün görülen yükselişin ardından dolar/TL'nin aşağı yönlü bir seyir izlediğini söyleyen bir bankacı, "Özellikle lokal alıcılar çekilince dün akşam saatlerinde gelen satışlarla dolar/TL'deki gerileme biraz daha devam etti. Dolar/TL'de 1.47 seviyesinde opsiyon bariyerleri var. Dün akşam bu seviyeler denenmiş ancak kırılamamış. Bugün yurtdışı piyasalar olumlu olur ve euro/dolarda yükseliş devam ederse, tekrar kırmayı deneyebiliriz" dedi.

Fed'in durgun ABD ekonomisini yeniden canlandırmak için para politikasında nicel gevşemeye gideceği beklentileriyle dün dolar, euro karşısında 1.3506 ile son 5 ayın en düşük seviyelerini gördükten sonra bir miktar gerilemişti.

Öte yandan dolar, Fed'in 2009'a göre daha küçük ölçekli, ancak ucu açık bir tahvil alım programını değerlendirdiği yönündeki haberin ardından destek buldu. Euro/dolar paritesi TSİ 0845 itibariyle 1.3456 seviyesinden işlem görüyor.

Bankalararası piyasada en iyi dolar alış satış kotasyonları dün spot kapanışta 1.4730/1.4750 seviyesindeydi.

Hazine bugün 17 Haziran 2015 itfalı beş yıl vadeli TL cinsi 6 ayda bir yüzde 5 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ile 19 Temmuz 2017 itfalı 7 yıl vadeli TL cinsi 6 ayda bir kupon ödemeli FRN'i yeniden ihraç edecek.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanış ve valörlüde yüzde 8.18 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 8.17/8.14 seviyelerinden açıldı.

Gösterge tahvil faizinde bugün çok büyük bir hareket olmasını beklemediklerini söyleyen bir bankacı, "Hazine ihalelerini izleyeceğiz. Ancak faiz tarafında aşağı harekete neden olacak haberler giderek azalıyor. Öte yandan gecelik repo faizlerindeki yükseliş piyasayı rahatsız ediyor. Enflasyon açıklanana kadar faizde ciddi bir değişiklik beklemiyorum" dedi.

Başka bir bankacı da "İhaleler ne kadar başarılı olursa olsun, repo piyasasındaki sıkışıklık devam ederse gösterge faizde aşağı hareket zor" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler