FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarizasyon sürüyor

ANKARA - Bankacılık çevreleri, bankalarda toplam yabancı mevduatta görülen artışa dikkat çekerken, dalgalı kur rejiminde Merkez Bankasının bir kur taahhüdü olmadığını, kurun piyasada oluşması nedeniyle kurun yükselebileceği veya düşebileceğini o nedenle vatandaşların kur riski aldığına dikkat çekiyorlar.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 2007 yılı Para ve Kur Politikası ile İstanbul'daki ''dolarizasyon'' toplantılarında gündeme getirdiği ''Türk Lirası tasarruf yapılması, Türk Lirasına itibar edilmesi, Türk Lirası kullanımının teşvik edilmesi'' çağrısı, anlamlı gerekçelere dayanıyor.

Türkiye ekonomisi son 30 yıldır yaşadığı yüksek enflasyon ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle içine girdiği ''dolarizasyonun'' etkisinden bir türlü kurtulamıyor.

Dolarizasyon, bireylerin parasal varlıklarını ''ABD Doları ve avro'' gibi yabancı paralara bağlamaları...

Nitekim son 11 ayda bankalardaki toplam döviz mevduat hesapları enflasyonun üzerinde, yüzde 15,6 oranında artarak 91 milyar 812 milyon dolara çıktı.

En son Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası tarafından İstanbul'da düzenlenen ''Dolarizasyon: Sonuçlar ve Politika Seçenekleri'' konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, dolarizasyonun sakıncılarına dikkat çekmişti.

Dolarizasyon, finans kesimi üzerindeki olumsuz etkisini likidite riski üzerinden de gösteriyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler