İGLR Danışmanlık Tarafından Hazırlanan Uluslararası Piyasalar Raporu.
Bilanço açıklamaları bugünde hız kesmeden devam edecek. Avrupa, İngiltere ve ABD'de önemli şirketler bilançolarını açıklayacak.
Bilançoların yanı sıra bugün Dünya'da açıklanacak olan önemli makro ekonomik veriler var. Sabah 09:00 Almanya'da Haziran ayı ILO'ya uyumlu işsizlik oranını saat 10:00 da Türkiye 2. çeyrekteki turizm geliri verisi ve İspanya'da Temmuz ayı TÜFE verisi takip edecektir.
Almanya'dan gelecek en önemli veri ise Temmuz ayı işsizlik oranıdır.
Beklentiler %8,4 düzeyinde olup bir önceki döneme göre 0,1 artış göstermesi beklenmektedir. Saat 11:00 'de AVRO Bölgesi'nde Bloomberg perakende sektörü PMI açıklanacaktır. Daha sonra ise yine AVRO'da Temmuz ayı tüketici güven endeksi açıklanacaktır. ABD'den gelecek en önemli veri ise işsizlik başvuruları olup piyasaya doğrudan etki edebilir. Gece Japonya'dan gelen haber doğrultusunda Haziran ayı sanayi üretimi %2,4 artmasında rağmen beklentilerin 0,1 aşağısında kaldı. Ayrıca Japonya'da Haziran'da otomobil üretimi yıllık %34 azaldı. BASF şirketinin 2.çeyrekteki satışları 12,5 MLR Dolar olarak gerçekleşti ve net karı 343 MLN AVRO olmasına rağmen beklentilerin bayağı bir altında kaldı. Alman havayolu şirketi Deutsche Lufthansa AG, yılın ilk yarısında zarar ettiğini açıklarken, yıllık bazda faaliyet karı açıklama hedefini ise sürdürdüğünü bildirdi. İlk yarıda şirketin satışları da yüzde 16 azalarak 10.2 milyar Avro oldu.
EUR/USD
Dün günü 0,0118 puan düşüşle 1,4005'ten kapayan çapraz yeni güne de biraz düşüşle başladı. 1,4008 seviyelerinde destek ile karşılaşan ve bu desteği kıramayan çaprazda gelen alımlar EURO/USD paritesini biraz topalasa da hala kritik seviyelerde dolaşmaktadır. 1,4045'lerin hemen üzerinde işlem gören çapraz gün boyu açıklanacak olan veriler doğrultusunda çok değişken bir görüntü izleyebilir. Kısa vade de ise 1,4038 ve 1,4072 aralığında işlem görmesi beklenmektedir. Gelen verilerle yeni bir trend oluşturabilir. Öğleden sonra gelecek işsizlik verileri dikkatle takip edilmelidir.
EUR/TRL
Bir haftadır TL'nin değer kazanması ile azalan bir trende sahip olan parite dün 2,1097 seviyesinde günü kapattı. Gece piyasalarında önce sert kar satışları daha sonra gelen tepki alımları ile karışık bir görüntü sergileyen EUR/TRL' de sabah saatlerin de yüksek volatilite de satışlar yaşanmaktadır. Kısa vadede 2,1004 lü seviyelerde tutunmaya çalışan parite bu seviyelerin kırılması halinde kar satışları devam edebilir. Kırılmaz ise satışların hız keserek yerini tepki alımlarına bırakması beklenmektedir.
USD/TRL
2 haftadır azalan bir trend sergileyen ve TL'nin iyice güçlenmesi satış baskılarının hız kesmemesi nedeni ile 1,4680 ler görülmüştü. Dün düşen hisse senetleri ve emtialar, dolardaki alım baskısına dayanamamışlardı. USD/TRL paritesi de bu baskıdan nasibini aldı ve son günlerdeki düşüş frenlenerek yerini yükselişe bıraktı. Asya piyasalarında 1,4981 seviyelerinin hemen üzerinde işlem gören paritenin kısa vadede düşmesi beklenmektedir. Gün içerisinde de açıklanacak bilançolar ve makro ekonomik veriler izlenmelidir.
GBP/USD
EUR/USD ile paralel bir grafik sergileyen parite akşam saatlerinde ki kar satışları sonrası 1,6354 lere kadar geriledi. Gece piyasalarında da azalan bir trende sahip olan parite ilerleyen saatlerde toparlanarak biraz yükselmesine rağmen henüz bir tren oluşturamamıştır. 1,6399 direnç seviyelerini zorlayan paritenin bu direnci kırması halinde 1,6440 lara kadar yükselmesi beklenmektedir.
Gün içerisinde özellikle bilançolara ve işsizlik verilerine dikkat edilmelidir.
USD/JPY
Doların değer kazanması ile dün iyi bir trend yakalanmış ve 95,30 lu seviyeler görülmüştür. Gecede bir miktar yükselişin ardından gelen kar satışları ile 94,87'lere kadar gevşemeler yaşanmış ve bu seviye bir destek oluşmuştur. Test edilen destek kırılamayarak düşük volatilite de alımlar gerçekleşmiştir. Gece saatlerinde Japonya'dan gelen haberler doğrultusunda Haziran ayı sanayi üretimi %2,4 artmasında rağmen beklentilerin 0,1 aşağısında kaldı. Ayrıca Japonya'da Haziran'da otomobil üretimi yıllık %34 azaldı. Bu açıklama yendeki değer kaybını tetiklemiştir. Kısa vadede yükselen bir trend yakalayan paritenin bu trendi devam ettirmesi ancak alımların düşük volatilitede olması beklenmektedi."