FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Döviz piyasası nasıl bir seyir izleyecek?

İstanbul serbest piyasada 1,1980 YTL'den alınan dolar 1,2030 YTL'den satılıyor. 1,7620 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7670 YTL olarak belirlendi.

ECO Yatırım tarafından döviz piyasasının olası seyrine ilişkin yapılan değerlendirme şu şekilde;

"Dolar kurunda dünün ilk saatlerinde 1,1850 seviyesine doğru sert bir geri çekilme yaşansa da daha sonrasında yukarı yönlü bir hareket gözlendi.

ABD’den gelecek olan enflasyon datası ve FED tutanakları öncesinde bu ekonomiye yönelik spekülasyonların artması piyasalarda yaşanan bu dalgalı seyirde etkili olan gelişmeydi. Nitekim, FED’in faiz kararına yönelik belirleyici unsur olan enflasyon datasının beklentilerin altında veya üstünde gelmesine yönelik birçok senaryo üretilmektedir.

Buna bağlı olarak da FED’in faiz indirimi yapıp yapmayacağı öngörüsünde bulunulmaktadır. Dolayısıyla yüksek belirsizliğin yaratıldığı bu ortamda döviz fiyatlarında da hızlı hareketler yaşanmaktadır. Buna paralel olarak dalgalanan dolar kurunda ABD seansında 1,20’ye dayanılması da bunun bir sonucudur. Bugün buna paralel olarak alıcılı bir seyir beklediğimiz dolar kurunda 1,2125 direnç seviyesini oluşturabilecektir. Olası aşağı hareketlerde ise 1,1860 destek noktasıdır.

EURO/DOLAR PARİTE DEĞERLENDİRMESİ

Fransa Merkez Bankası Başkanı Noyer’in Euro Bölgesi’ndeki ekonomik görünüm için iyimser bir senaryo çizmesi ile başlayan yukarı yönlü hareket, gün boyunca devam etti. Buna bağlı olarak gelen alımlarla yaşanan çıkışı gün içinde FED spekülasyonları destekledi.

Nitekim, FED’in faiz indirimine devam edeceği, bunun da dolar aleyhine faiz farkı yaratacağına yönelik spekülasyonlarla artan alımlar sonucunda gün içinde paritenin 1,4757 seviyesini gördüğünü gözlemledik.

Ancak paritenin çıkış eğiliminde bulunduğu dilimlerde hacmin düşmesi, yükselişin desteklenmediğine işaret etmektedir. Yine bugün gelecek olan ABD’nin enflasyon rakamlarının çok daha kuvvetli bir spekülatif ortam hazırlama olasılığı riskleri beraberinde getirecektir.

FED tutanakları da gündem yaratabilecek bir unsur olarak durmaktadır. Bu nedenle yine hareketli bir seyir izlenebilecek olan paritede 1,4785 direnç, 1,4670 ise destek noktasıdır. Yön belirleme çabasında olan paritede bugün pozisyon açmak isteyecek olan yatırımcıların stop seviyesini yakın koymaları gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim, gün içinde datalar ile birlikte oluşabilecek ters hareket riski göz önünde bulundurulmalıdır."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler