FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Döviz piyasasında yükseliş hız kazandı

İstanbul serbest piyasada dolar 1,3120 YTL, avro 2,0580 YTL'den haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,3060 YTL'den alınan dolar 1,3120 YTL'den satılıyor. 2,0520 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 2,0580 YTL olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,3050 YTL, avronun satış fiyatı ise 2,0650 YTL olmuştu.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,3080 YTL, en yüksek fiyat 1,3115 YTL, satışta en düşük fiyat 1,3135 YTL, en yüksek fiyat 1,3185 YTL düzeyinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,5765, sterlin-dolar paritesi 1,9726, yen-dolar paritesi ise 100,85 düzeyinde seyrediyor.

Anatolia Capital, CTA tarafından hazırlanan haftalık uluslararası piyasalar raporunda döviz piyasasının bu hafta olası hareketlerine ilişkin öngörülerde bulunuldu. Raporda döviz, altın ve petrol piyasasına ilişkin şu değerlendirme yapıldı;

"Dolar: Azalan tüketici güveni, yükselen enerji maliyetlerine bağlı olarak yükselen enflasyon ABD ekonomisinin durgunluğa girdiğini gösterdiği için ABD ekonomisi adına oldukça kötü bir haftaydı ancak iş başvurularındaki sert gerileme bir miktar Dolar olumlu olarak algılandı. Bunun yanında ABD'nin dış ticaret açığının yavaşlayan ekonomiye bağlı olarak azalmış olması hem Dolar olumlu hem de olumsuzdu. Bu arada General Electric'in açıkladığı kötü bilanço hisse senetleri üzerinde ağır bir baskı yaratırken, New York borsası düştü.

Euro: Avrupa'da ekonomi yavaşlasa da enflasyon yavaşlamıyor, Euro artsa da dış ticaret açığı hala olumlu gelmeye devam ediyor. Asıl önemli olan Avrupa'da enflasyonun güçlü olması yakın vadede Euro'nun güçlü kalmasına neden olabilir.

Sterlin: Konut fiyatlarındaki gerileme gen hafta Sterlin konusundaki en önemli gelişmeydi. Geçen hafta İMB'nin 25 baz puanlık faiz indirimi sonrasında çok uzak olmayan bir zamanda İMB'nin yeniden faiz indirme olasılığının oldukça güçlenmiş olması Sterlin'in gerilemesine neden oldu ve 19730'un altındaki kapanış haftalık olarak Sterlin'in oldukça zayıflamasına neden oldu. Sterlin, Yen, Dolar ve Euro karşısında belirgin bir şekilde geriledi.

Yen: Japonya'dan açıklanan ekonomik göstergeler genelde karmaşık gelse de geçen hafta oldukça Yen olumlu tarafta kaldı. Japonya'dan veriler Japonya'ya olan para girişinin yükseldiği açıklandı. Diğer yandan öncü ve bugünkü göstergelerle birlikte artan enflasyon, Japonya'da faiz artırımlarının uzak olsa da mutlaka gerçekleşeceğini gösterdi. Diğer yandan hisse senetlerindeki gerilemeler zaten Yen olumlu olduğu için Yen'in güçlenmesi kaçınılmaz oldu.

Altın: Petrol fiyatlarındaki yükseliş ancak ekonomik durgunlukla ilgili beklentilerin ağır basmaya devam etmesi enflasyonun yükselmiş olduğu bir dönemde daha fazla enflasyonun oluşmayacağı düşünüldüğü için olsa gerek, altın fiyatları Dolar'ın da düşmüş olduğu seviyelere yakın bir bölgede sabit kalmasına neden oldu.

Petrol: Petrol stoklarındaki gerilemenin devam ediyor olması ve Dolar'ın güçlenememesi petrol fiyatlarının güçlü kalmasına neden oldu."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler