FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dövizde dengeler yeniden değişti

Yurtiçi döviz piyasası avro/dolar paritesi ile birlikte diğer gelişmekte olan ülke piyasalarını izliyor.

Bankacılar, yurtiçi döviz piyasasının gelişmekte olan ülke piyasalarından bir miktar ayrışma sergilese de, benzer seyir izlediğini, orta vadede hafif yukarı yönlü bir seyir sergileyebileceğini ifade ediyorlar.

Alternatifbank'tan Yetkili Uzman Güray Uray, avro/dolar paritesinde uzun düşüşün ardından geçen günlerde bir geri çekilme hareketi yaşandığını ve 1.3800 bölgesine kadar tepki çıkışı yaşandığını bildirdi.

Güray Uray, Yunanistan'daki kötüleşme, avronun değer kaybı, ABD datalarının beklenenden iyi gelmesi ve her şeyden önemlisi global büyümeye ilişkin çekincelerin avro/dolar paritesini aşağı iten etkenler arasında bulunduğuna işaret etti ve paritenin tüm bunlarla birlikte aşağı geldiğini söyledi.

Uray, dün IMF'in altın satacağı yönünde haber olduğuna değinerek, bununla birlikte altın fiyatlarında düşüş yaşandığını ve avro/dolar paritesinde buna bağlı gerileme gözlendiğini kaydetti. Uray, altın ile paritenin korelasyonu çok yüksek olduğunu hatırlattı.

Yetkili Uzman Güray Uray, dün ABD Merkez Bankası'nın (FED)en son 27 Ocak'taki toplantısına ilişkin olarak yayınlanantutanaklarında yine parasal programın sona erdirileceğine yönelik ifadeler kullanılmaya devam edildiğini aktardı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"ABD'de Mart ayı sonunda özellikle mortgage ile ilgili bono alımlarını sona erdirecekler. Bono satıp satmayacakları konuşulmaya başlandı. Dolayısıyla bu konuda tedirginlik oluştu ve tüm bunlar dolara talebi tekrar artırdı.

Avro/dolar paritesinde orta vadede aşağı trend devam ediyor. Yukarı düzeltme yapmaya çalışıyor. Fakat gelen haberler buna izin vermiyor. Avrupa'daki birçok ülkenin mali sorunu çözülmüş değil. Bunlar sırada bekliyor. Yunanistan ile birlikte Portekiz, İspanya, Belçika ve İtalya'nın da çok iyi durumda olmadığı söyleniyor. Dolayısıyla avronun değer kaybı kaçınılmaz görünüyor. Sadece gün içi tepki hareketleri oluyor ya da 'stop loss'lar biraz yukarı taşıyor. Bununla beraber düşüş devam ediyor.

Yurtiçinde dolar/TL kuru diğer gelişmekte olan piyasalarla birlikte hareket ediyor. Avro/dolar düşüşü ile birlikte yurtiçinde yukarı hareketler görüyoruz. Bizde farklı olarak, sürpriz gelişmeler olabilecek bir IMF hikayesi var. Bu nedenle bazen diğer gelişmekte olan piyasalardan daha az yükseliş yapabiliyoruz. Ancak sonuç olarak onlarla birlikte hareket ediyoruz.

İkinci çeyrekle ABD'deki parasal daralma ile birlikte endişeler daha da yoğunlaşabilir ve artabilir. Bu da faizlerin yükselmesine yol açabilir. Hızlı olmasa da Aralık ayından itibarenyukarı hareketin başladığı gözleniyor. ABD 10 yıllıklarda çıkışlar yaşanıyor. Yurtiçinde de yaz aylarında baskı gelebilir ve faiz yükselişi görülebilir. Dolayısıyla ikinci çeyrekten itibaren para piyasalarında ve dünyadaki büyümede kötüleşme yaşanmasını bekliyorum. Bu nedenle dolar/TL kurunun yönünün çok hızlı olmasa da yukarı olacağını düşünüyorum. Avro/dolar paritesine bağlı seyir izleyeceği görüşündeyim.

Bugün ABD'de işsizlik başvuruları datası var. Veriler bir süre daha biraz iyi gelecek gibi. Buna bağlı olarak ay sonunda çıkacak olan tarım dışı istihdam verisi de iyi açıklanabilir. Bu da avro/dolar paritesini aşağı itebilir. ABD dataları Mart Nisan aylarına kadar iyi gelecek gibi görünüyor."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler