FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dövizde tansiyon yüksek: Dolarda neler bekleniyor?

Yurtiçi döviz piyasasında yaşanan yükselişin ardından ABD perakende satışlar verisinin beklenenden olumlu gelmesinin de etkisiyle bir miktar gevşeme yaşanıyor.

Bankalar arası piyasada 1.6600 seviyesini geçen dolar/TL kapanış saatlerinde 1.65 civarında bulunuyor.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,6560 TL, avronun satış fiyatı 2,1170 TL oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,6555 TL'den alınan dolar 1,6560 TL'den satılıyor. 2,1120 TL'den alınan avronun satış fiyatı ise 2,1170 TL düzeyinde bulunuyor.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,6320 TL olan dolar güne 1,6340 TL'den, 2,1160 TL olan avro 2,1080 TL'den başlamıştı.

Bir banka yetkilisi, bugün piyasalarda rahatsız bir hava olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Yetkili, dolar kurunun 1.6400 seviyesinin altında, 1.6380 gibi açılış yaptığını kaydederek, "Sabah açılışında biraz daha aşağı yönlü hareketlerin olası olduğunu düşünüyordum. Ancak piyasa tam tersi yönde hareket etti" diye konuştu.

Özellikle yabancı piyasa oyuncularının talepleri ile birlikte dolar/TL kurunda yükseliş görüldüğünü söyledi ve 1.6610 seviyesinin kritik nokta olarak göründüğüne dikkat çeken banka yetkilisi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"ABD verisinden önce doların 1.6610 TL noktasına gidecek gibi bir havası vardı. Ancak ABD'de perakende satış verisinin beklenenden çok daha iyi gelen perakende satış verisi olduğunu görüyoruz. Bu sürpriz rakam ile birlikte dolar/TL kurunda aşağı seviyeleri görme çabası var. Piyasa yine 1.6470 seviyesinde taleple karşılaşıyor. Dış piyasalardaki toparlanmaya paralel olarak 1.6450 seviyesinin altına geleceğimizi düşünüyorum. Özellikle avro/dolar paritesinde ve bizim gibi yüksek birimli para birimlerine dikkat etmek lazım. Günün geri kalanında bu gelişmelere bağlı bir seyir izleyeceğiz gibi görünüyor."

ABD'de Ocak ayında perakende satışlar beklentilerin aksine yüzde 1.0 artış gösterdi. Çekirdek olarak kabul edilen otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 0.9 arttı. Piyasalarda perakende satışların yüzde 1.2, çekirdek perakende satışların ise yüzde 1.5 azalması bekleniyordu.

Aralıkta Perakende satışlar yüzde 2.7 düşüşten yüzde 3.0 düşüşe revize edildi. Aynı ayda otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 3.1 azalmıştı.

Perakende satışlar, ABD'de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturduğu için ekonomiye yön verilirken yakından takip edilen veriler konumunda bulunuyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler