FİNANS

Dünya basınından karamsar Türkiye tablosu

Dünya basınına göre küresel krizden olumsuz etkilenecek ülkeler listesinde Türkiye de var. Washington Post, "Deutsche Bank, Türkiye'nin 90 milyar dolara ihtiyacının olabileceğini hesaplıyor" diye yazarken, Le Monde "Türkiye, felakete doğru koşuyor" iddiasında bulundu...

Ukrayna ve Macaristan sonra IMF'den kredi sağlayabilecek ülkelerin listesinde Türkiye'ye de yer veriliyor. Washington Post gazetesi, krizden olumsuz etkilenerek IMF'den kredi sağlayabilecek ülkelere değinirken "Deutsche Bank, sadece Türkiye'nin 90 milyar dolara ihtiyacının olabileceğini hesaplıyor" diye yazdı.

Washington Post, IMF'nin küresel finans krizi konusunda "hayati" bir rol oynayabileceğini vurguladığı analizinde IMF'nin desteğine ihtiyaç duyan ülkelerin bazılarının stratejik bölgelerde bulunan yeni demokrasilerin olmasının "alarm" yarattığı yorumunu yaptı.

Listenin başında Pakistan'ın bulunduğunu kaydeden gazete, bazı doğu ve orta Avrupa ülkeleri ile eski Sovyet cumhuriyetlerinin de başlarının dertte olduğunu belirtti.

IMF'nin, Ukrayna'ya 16.5 milyar doları sağlamayı kabul ettiğini, Macaristan'ın da sırada olduğunu kaydeden gazete şunları yazdı:

"Deutsche Bank tarafından yeni yayınlanan tahminlere göre, sırada Güney Afrika, Polonya, Romanya, üç Baltık devletin hepsi ve Türkiye olabilir. Deutsche Bank, sadece Türkiye'nin 90 milyar dolara ihtiyacının olabileceğini hesaplıyor."

"TÜRKİYE FELAKETE KOŞUYOR"

Türkiye'nin IMF yardımına ihtiyacı olup olmadığı konusu yurt dışında da tartışılıyor. Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Monde, Türkiye'nin "gururunu ayaklarının altına alarak", IMF'ye başvurması gerektiğini, "2001 krizi senaryosunu ikinci defa yaşama lüksünün bulunmadığı"nı öne sürerken, "Türkiye, felakete doğru koşuyor" iddiasında da bulundu.

Le Monde "Ankara, gururunu ayaklarının altına alarak IMF'ye çağrıda bulunmalı" başlıklı haber analizinde "Türkiye, felakete doğru koşuyor. Bu, 10 yıldan daha kısa bir süre içinde ikinci kez olacak ancak Türk hükümeti, krize tek başına çare bulma eğilimini gösteriyor. İktidardaki AKP, yabancı müdahalelerden usandı ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım talep etmeye isteksiz. Bu da zaten gergin olan yatırımcıları hiç rahatlamayacak" görüşünü dile getirdi.

2001 krizine ilişkin bilgileri verip "Türkiye'nin, bu senaryoyu bir defa daha yaşama lüksü yok" ifadesini de kullanan gazete, yabancı yatırımlar, borsadaki genişleme ve özel sektöre sağlanan kredilerin 26 çeyrekte devam eden büyümeyi beslediğini belirttikten sonra şirketlerin döviz borçlarının 70 milyar dolar (55 milyar euro) olarak tahmin edildiğini yazdı.

Fransız gazetesi, bu yıl da dolara karşı değeninin dörtte birini kaybetmiş olan liranın yeniden zayıflamasının bazı şirketleri iflasa sürükleyebileceği savına yer verdiği haberde, cari açık, enflasyon ve büyümedeki olumsuz gelişmelere dikkat çekti. Gazete şu yorumu yaptı:

"Ancak hükümet, yeniden IMF'ye çağrı yapmayı reddediyor: Mart yerel seçimleri yaklaştığı bir dönemde Fon, onu sıkı bir biçimde sınırlandırır, bu da Kürt bölgelerindeki yatırım olanaklarını kısaltır. Ankara, aynı zamanda bir finansman manevra marjını korumak istiyor."

Le Monde, IMF'nin kontrollünden çıkan ülke olmaktan övünmek için "mücize büyüme"ye dikkat çektiğini savunarak "AKP, gururunu ayaklarının altına almalı" diye yazdı. IMF programlarının çok etkin olmadığını ancak Türk yetkililerinin de tüm taahhütlerini yerine getirmediğini öne süren gazete, IMF'nin çok geniş ve uygun bir müdahalesi, para biriminin yeniden düşmesinin yeni bir krizin önlenmesi için yeterli olabileceğini savundu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler