FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya borsalarında neler oluyor?

ABD’nin Polonya’ya füze savunma sistemi yerleştirme anlaşmasının ardından Rusya - Batı arasında gerilen ilişkiler, dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Rusya’nın petrol arzını durdurabileceği endişelerini doğururken, doların başlıca para birimleri sepetine göre yüzde 1.1 oranında değer kaybı da petrol fiyatlarının dün 5 dolar artmasında etkili oldu.

ABD finans sektöründeki tansiyon ise Lehman Brothers hisseleri için yazılan "AL" raporu ile bir miktar düştü.

Lehman Brothers’ın satılabileceği yönündeki beklentilerin ABD Borsalarına güç vermesi ve petrol fiyatlarındaki artışın enerji sektörü hisselerine alım getirmesi Wall-Street’in günü toparlanarak tamamlamasına yardımcı oldu.

Japonya Merkez Bankası’nın bugün açıklanan toplantı tutanaklarında, denizaşırı ülkelerde yavaşlayan büyümenin Japonya’ya zarar verdiği açıklanırken, yatırımcıların daha yüksek getirili yabancı tahvillere yönelmesi Yen’in değer kaybetmesine sebep oldu. Devam eden kredi piyasası endişelerinin ve yükselen petrol fiyatlarının ise MSCI Asya Pasifik Endeksi’nin sabah itibarıyla yüzde 0.7 düşürdüğü görüLÜyor. Bugün yurtdışı piyasalara güç verecek yeni bir gelişme olmaması ve önemli data bulunmaması nedeniyle borsaların yatayda seyretmesi bekleniyor.

"ABD HİSSELERİ ENERJİ İLE YÜKSELDİ"

Daha fazla kredi kayıpları olacağıyla ilgili artan endişelerin Nasdaq’ı düşürmesine rağmen, Dow Jones ve S&P 500, artan petrol fiyatlarıyla yükselen enerji hisseleri sayesinde günü artıda kapadılar. Ham petrol fiyatları, ABD ve Rusya arasındaki gerginliğin yanında, doların zayıflamasıyla 5 dolardan fazla yükseldi. Exxon Mobil hisseleri dün yüzde 2 yükselerek Dow Jones ve S&P’deki en çok çıkan hisselerden biri oldu. Dow Jones yüzde 0.1, S&P 500 yüzde 0.3, Nasdaq ise yüzde 0.4 düştü.

Bankacılık endişeleri ve yükselen petrol Avrupa hisselerini vurdu. Hala devam eden finansal sektör endişeleri ve enflasyon korkusunu körükleyen petrol fiyat artışı nedeniyle Avrupa hisseleri yüzde 0.9 düşerek 4 Ağustos’tan beri en düşük seviyesinde kapandı.

Petroldeki yükselişle çıkan emtia hisseleri kayıpları bir miktar da olsa azalttı.

ASYA BORSALARI DA PETROLLE DÜŞTÜ

Doların değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarının da 120 doların üzerine çıkmasının yanında mali krizde sonun uzak olduğu endişeleriyle Asya borsaları düşüyor. Bu sabah Çin yüzde 2.5 ve Japonya yüzde 0.6 aşağıda, diğer Asya piyasalarında da satış var.

GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR KARIŞIK

Dün Rusya yüzde 0.5, Arjantin yüzde 0.3 ve Brezilya yüzde 1.0 yükselirken, Meksika yüzde 1.2 düştü. İMKB ise dün yüzde 0.6 düştü. Bugün yatırımcıların takip etmesi gereken önemli bir veri bulunmuyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler