FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya ekonomisini bekleyen gizli tehlike

**Küresel krizin etkilerinin geçip işlerin normale dönüp dönmediği yönündeki tartışmalar sürerken, ekonomistler ABD'nin uzun vadeli borçlarının dünyanı bekleyen yeni tehdit olduğu görüşünde. Bu uyarılar üzerine Amerikalı yetkililer de kolları sıvadı.

**

Bu tartışmaların sonucunda önemli politika değişikliklerinin ortaya çıkması bekleniyor. Görüşmeler sonrasında Federal Vergi Yasası’nın yeniden gözden geçirilmesi ve harcamaların azaltılmasına yönelik kararların alınması olasılığı görünüyor.

Politika yapıcılar şimdiye kadar bu konuda genellikle sessiz kaldı. Ancak Aralık itibariyle konuya kayıtsız kalmak o kadar kolay olmayacak çünkü o dönemde önlerine hem Obama kanadı hem de düzenleyici kurumlardan gelecek baskılarla konuya odaklanmak zorunda kalacak.

Moral bozan gerçeklikten dolayı yapılması gereken değişikliklere önemle vurgu yapılacak.

HARCAMALAR DENGESİZLİĞİ
ABD yıllardır, topladığı vergiden daha fazla harcama yaparken son yaşanan finansal krizle birlikte, ekonomideki yavaşlamanın önlenmesi için harcamaların miktarı daha da artırıldı.

Bütçe uzmanlarını korkutan diğer bir konuysa ABD nüfusunun yapısı oldu. Ekonomi düzelse bile yaşlı nüfusun artması, bütçeye giren kaynakla çıkan kaynak arasındaki açığın büyümesine neden oluyor. İşin kötü yanı ise, bu açığı kapatmak için borçlanma öncekinden çok daha pahalı hale gelebilir.

FEDAKÂRLIK ÇAĞRISI
ABD’li yetkiler için federal bütçeyi daha dengeli hale getirmek, ileriki yıllardaki düzenlemelerin ülke vatandaşlarından daha fazla fedakarlık talep etmek anlamına geliyor.

ABD Eski Başkanı Bill Clinton’ın yönetiminde Beyaz Saray’ın bütçe direktörlüğünü üstlenen Alice Rivlin ile ABD Borç Azaltma Birimi’ne başkanlık eden eski Senatör Pete Domenici, “Daha önceki düzenlemelerde, ABD vatandaşlarından fedakarlık istemeseydik, resesyon sürecinde daha büyük sıkıntılar yaşardık” dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler