Allison Van Dusen ve Ana Patricia Ferrey
Kuzey Avrupa ülkelerinin sakinlerini kıskanmak için pek çok neden var. Her gün tahrip edilmemiş çarpıcı manzaralar, büyüleyici mimari ve dünya kalitesinde alış verişle karşı karşıyalar.
Ancak daha da önemlisi sağlık ve dinçlikle ilgili bir şeyler biliyorlar.
Forbes.com bu bölgenin, listenin en üst sırasında yer alan İzlanda, İsveç ve Finlandiya gibi dünyanın en sağlıklı ülkelerinden bir kısmına ev sahipliği yaptığını belirledi.
Diğer sağlıklı ülkeler arasında Almanya, İsviçre, Avustralya, Danimarka, Kanada, Avusturya ve Hollanda bulunuyor.
[**Resimlerde: Dünyanın En Sağlıklı 15 Ülkesi
[**Resimlerde: Göz Ardı Edemeyeceğiniz 10 Sağlık Eğilimi
[**Resimlerde: Dünyanın En Kirli Şehirleri
[**Resimlerde: Ünlülerin Sağlık Sırları
[**Resimlerde: Sağlık Rutininizi Başlatmanın Sekiz Yolu
[**Resimlerde: Kalp Krizinden Kaçınma Diyeti
"Bu ülkeler tarihleri boyunca birden fazla ulusal sağlık bakım sistemine sahip olma etiği taşıdılar," diyor, sınırlı kaynakları olan ülkelerin sürdürülebilir altyapı oluşturmasına yardımcı olarak küresel sağlık seviyesini arttırmak için çalışan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Amerika Uluslararası Sağlık Birliği görevlisi Kate Schecter. "Sağlık hizmetlerinin vatandaşlar için verilmiş bir hak olduğu mentalitesine sahipler."
Tahminen 47 milyon Amerikalının sağlık sigortasından yoksun olmasına karşın, ABD 11. sırada yer aldı. Listemizin sonunda İsrail, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Fransa bulunuyor.
Sayıların Arkasında
Dünyada yaşamak için en sağlıklı yerler listemizi belirlerken Forbes, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası ve BM gibi kaynaklardan her ülkenin en güncel sağlık ve çevre istatistiklerini gözden geçirdi.
Ancak verilerin tam olmamasından dolayı, her açıdan istatistikleri olan sadece 138 ülke arasında sıralama yaptık. Bu nedenle, bilgileri eksik olmasaydı hepsi de ilk 15’e girebilecek olan Monako, Norveç, Malta, Belçika, Lüksemburg, Yeni Zelanda, İrlanda ve Andora gibi ülkeleri listede göremiyorsunuz.
İncelediğimiz istatistikler arasında, dünya şehirlerindeki hava kirliliği; ülke nüfusunun iyileştirilmiş içme suyu ve sağlık tesislerine erişim oranı; bebek ölüm oranları; tüberküloz yaygınlığı; 1,000 kişi başına genel ve uzman doktor yoğunluğu; beslenme yetersizliği oranları ve erkekler için sağlıklı yaşam uzunluğu bulunuyordu.
Pek çok ülkenin başardı içme suyu, sağlık tesisleri ve beslenme için yüksek puanların ötesinde, İzlanda ve İsveç hava kirliliği, bebek ölüm oranları ve tüberküloz yaygınlığı açısından İzlanda ve İsveç en düşük seviyelere sahipti. Ayrıca erkekler için ortalama sağlıklı ömür açısından da en üst sıraydılar: 72 yaş.
Sağlıkla ilgili bir kaygınız mı var? O zaman aşağıdaki Okuyucu Yorumları bölümüne düşüncelerinizi yazın. Bir sonraki yazımızda buna değinmeye çalışacağız.
Dünya Sağlık Örgütü istatistikçisi Yohannes Kinfu özellikle ortalama sağlıklı ömür istatistiklerinin bir ülke vatandaşlarının sağlık durumuyla ilgili pek çok bilgi verdiğini söylüyor. En yüksek rakamlara sahip bu ülkeler aynı zamanda yüksek gayri safi yurt içi hasılaya, erişilebilir sağlık hizmetleri sistemlerine sahip ve HIV/AIDS gibi bulaşıcı hastalıkların oranı bu ülkelerde düşük.
Araştırmalar, uzun süre hava kirliliğine maruz kalmanın akciğer fonksiyonunu etkileyebildiğini ve erken ölüme neden olabildiğini göstermiştir. Dünya Bankasına göre düşük partikül madde konsantrasyonlarına sahip diğer ülkeler arasında Fransa ve Avustralya bulunuyor.
Ülkelerin kirlilikle mücadelesi soruna yönelik politikalar, standartların uygulanması ve temiz yakıt kullanılması gibi farklı faktörlere bağlı diyor, Dünya Bankasıyla bağlantılı bir kuruluş olan Küresel Çevre Tesisinin kıdemli çevre ekonomisti ve araştırmacı yazar Kiran Pandey. Ancak rüzgarlar hava kirliliğini seyreltebildiği için sahil şeridinde bulunan bazı yerler daha şanslı diyor Pandey.
Düşük bebek ölüm oranları, beslenme tarzını ve çocuğa verilen sağlık hizmetini ve ailenin enfeksiyona karşı korunmadaki bilinç düzeyini etkileyebilen aile geliri gibi sosyoekonomik faktörlerin göstergeleri diyor Kinfu. Aynı zamanda Çek Cumhuriyeti dünyadaki en düşük bebek ölüm oranlarına sahip ülkelerden.
Bir bölgedeki doktor sayısının yüksek olması, erişim sorunlarından dolayı o bölgedeki vatandaşların sağlıklı olduğu anlamına gelmese de, genellikle olumlu bir işaret. Dünya Sağlık Örgütünün 2007 Dünya Sağlık İstatistiklerine göre İsrail nispeten yüksek doktor yoğunluğuna sahip bir ülke.
Bu ülkelerden herhangi birinin ortalama bir vatandaşı sağlık hizmetlerine erişime fazla önem vermese veya bunların zaten olduğunu düşünse bile, bu faktörler bir ülkenin nüfusunu sağlıklı kılıyor diyor belirli başlı ABD sağlık kaygılarına ve küresel sağlığa odaklanan, kar amacı gütmeyen özel bir vakıf olan Kaiser Aile Vakfının HIV/AIDS Politikası direktörü ve başkan yardımcısı Jen Kates.
"Herkesin," diyor Kates, "bir ülkedeki insanlara sağlık hizmetlerini nasıl sunduğumuzun kritik bir konu olduğunun bilincinde olması gerekiyor."