FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düşüşlerde alınacak 12 hisse

Endeks için 65-67 bin 500, hatta 74 bin seviyeleri öngörülüyor. Ancak bu seviyelerden önce kar satışları da bekleniyor. Analistler, yatırımcılar için olası geri çekilmelerde alıp uzun vadeli tutulabilecek 12 hisse belirledi...

Para dergisinden İdil Taraklı'nın haberine göre; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yılbaşından bu yana diğer gelişmekte olan ülke borsalarının oldukça üzerinde getiriler sağladı. Önceki hafta 60 bin sınırını aşan endeksteki bu güçlü çıkışın birçok gerekçesi var elbette. Güçlü yurtiçi talebe bağlı olarak beklentilerden daha hızlı gerçekleşen ekonomik toparlanma, uzun vadeli faiz oranlarının tarihi düşük düzeylerdeki seyri ve iyileşen enflasyon beklentilerini bunlara örnek verebiliriz.

Yurtiçindeki olumlu seyir, ABD’deki bazı şirketlerin beklentilerin üzerinde kar açıklaması ve Avrupa bankalarının olumlu stres testi sonuçları da 60 binlerin aşılmasında etkili olan diğer etkenler.

Şimdi ise geçen hafta da olumlu seyrini sürdüren İMKB endeksindeki yükselişin devam edip etmeyeceği, bir düzeltme olup olmayacağı merak ediliyor. Türkiye’ye yönelik olumlu beklentilerin (not artırımı gibi) genel olarak korunduğunu düşünen analistler, yükselişin arada yapılan kar satışlarıyla devam edeceğini öngörüyor. Olası düzeltme hareketlerinin bu yüzden alım için değerlendirilmesi tavsiye ediliyor. Endekse ilişkin tahminlerse önümüzdeki bir yıllık dönem için 74 bin civarı, 2010 sonu itibarıyla ise 65-67 bin 500 seviyelerinde yoğunlaşıyor.*****

13 AĞUSTOS’A DİKKAT!
Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni Adem Özen, endekste ana yön yukarı olmasına karşılık zaman zaman kar satışlarının görülebileceğini öngörüyor. Özen, özellikle 13 Ağustos tarihinin önemine dikkat çekiyor:

“İMKB’de 13 Ağustos’ta sona erecek ikinci çeyrek konsolide bilançolar ile yine bu döneme kadar açıklanacak ABD şirket bilançolarının bitmesine doğru endeksteki yükseliş sonlanabilir. 12 Eylül’de yapılacak anayasa referandumuyla ilgili beklentilerin bitmesine bağlı olarak endekste 57 bin 500 seviyesine kadar kar satışı görülebilir. Yıl sonu endeks tahminim ise 67 bin 500.”

KÂR SATIŞLARIYLA BİRLİKTE ÇIKIŞ
İMKB-100 endeksinin yılbaşından bu yana diğer gelişmekte olan borsalardan yüzde 10 getiriyle ayrıştığına dikkat çeken Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Tuğba Saygın’ın değerlendirmesi ise şöyle: “Piyasamız diğerlerinden daha fazla yükseldi. Bu yüzden kar satışları yaşanabilir. Yurtiçindeki gelişmeler dikkatle izlenecek. Önümüzdeki haftalarda Türkiye’de bilançolar açıklanmaya devam edecek. Beklentiler özellikle bankalar için olumlu. Ancak açıklanan karların beklentilerin altında kalması ve beklentilerin gerçekleşmesiyle kar satışları görülebilir.”

Arada kar satışları olsa da yükselişin devam edeceğini düşünen Saygın da diğer analistler gibi ara düzeltmelerin alım için değerlendirilmesini öneriyor. Saygın’ın 2010 sonu itibariyle endeks için belirlediği hedef seviye ise 65 bin.*****

12 AYLIK HEDEF DEĞER 74 BİN
2010 yılında faiz artışı beklemeyen İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, bunun bankaları olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Gürleyen, 2011’de 150, 2012’de ise 125 baz puan faiz artışı tahmin ediyor. Serhat Gürleyen’in 2009’da yüzde 54 artan toplam banka karlarıyla ilgili 2010 büyüme tahmini ise yüzde 22.

Banka dışı kesimin kar artışının 2009’daki yüzde 34 seviyesinden bu yıl yüzde 12’ye gerileyeceğini öngören Gürleyen, “Şirket karlarındaki büyüme ve faizlerdeki düşüş sonrasında İMKB-100 endeksi için 12 aylık hedef değerimizi 68 binden 74 bine yükselttik” diyor. Gürleyen, İş Yatırım Menkul Değerler olarak 2011 yılı ortasına kadar yatırımcıya en çok önerdikleri hisseleri Akenerji, Anadolu Hayat, Banvit, Çimsa, Ford Otosan, Halkbank, Koza Altın, Türk Hava Yolları, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası olarak sıralıyor. İş Yatırım’ın en az önerdiği hisseler ise Bolu Çimento, Coca-Cola İçecek, Koç Holding ve Selçuk Ecza Deposu.

İşte borsa uzmanlarının, İMKB endeksindeki olası geri çekilmelerde uzun vadeli olarak portföylere alınmasını önerdiği 12 hisse...*****

Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni

TEKFEN’İN PRİM POTANSİYELİ YÜZDE 47
Tekfen Holding: Holdingin taahhüt işlerinin yüzde 90’dan fazlası petrol üreten ülkelerde bulunuyor. Petrol fiyatlarının tekrar 75 doların üzerine yükselmesi ciroyu olumlu etkileyecektir.

Taahhüdün global ekonomiye paralel seyreden bir iş olması ve ekonomilerde yeni bir dip yaşanmayacağı öngörümüze bağlı olarak Tekfen Holding’i uzun vadede iskontolu ve cazip görüyoruz.

Öte yandan hisse son üç ayda endeksin yüzde 12 altında seyir izledi. Yüzde 47 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatımız 7.20 TL. Hedef piyasa değeri ise 1.762 milyon dolara karşılık geliyor.*****

Akenerji: Türkiye’de enerji sektörünün büyüme potansiyeli yurtdışı karşılaştırmaların oldukça üzerinde seyrediyor. Enerji Bakanlığı verilerine göre, elektrik tüketiminin her yıl yaklaşık yüzde 7 büyümesi öngörülüyor.

Akenerji, önümüzdeki beş yılda 3.000 MW (megavat) kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Şirket, sektördeki konumunu daha da güçlendirmeye yönelik yatırımlar yapıyor.

Bu kapsamda yapılan 209 MW’lik yatırım ekim ayına kadar devreye girecek. Şirket hisseleri ise son üç ayda endeksin yüzde 20 altında performans gösterdi. Bu da hissede ileriye dönük beklentileri artırıyor.

Yüzde 14 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatımız 3.66 TL. Bu da şirket için 910 milyon dolar piyasa değerine karşılık geliyor.*****

Gübre Fabrikaları: İran’daki gübre devi Razi’yi almasıyla birlikte düşük maliyetlerle üretim yapmaya ve daha yüksek kar marjlarına ulaşmaya başladı.

Razi’nin son dönemde fiyatları bölge ülkelerine göre ayarlanması, kar marjlarını artırma anlamında pozitif bir gelişme. Bu arada, Gübre Fabrikaları’nın önceki dönemlerde yaptığı hammadde stoğunun olumsuz etkisinin kalkmasıyla birlikte yurtiçi faaliyetleri tekrar toparlanmaya başladı.

Ekonomilerdeki normalleşmeyle birlikte emtia fiyatlarındaki canlanma belirtileri şirket için önemli bir gelişme. Hisse ise son üç ayda endeksin yüzde 12 altında performans gösterdi.

Bu yüzden, yüzde 29 yükselme potansiyeli doğrultusunda 13.8 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Bu da 762 milyon dolar piyasa değerine işaret ediyor.*****

Sinpaş GYO: Lagün, Bursa Modern, Bosphorus City ve Aquacity gibi güçlü projelerle dikkat çeken şirketin satışlarında sorun yaşanmaması önemli bir avantaj.

2010 yılı içinde başladığı iki yeni proje ve önümüzdeki dönemde başlayacağı projeler şirketin cazibesini artırıyor. SPK’nın yeni düzenlemesiyle kendi hisselerini satın alabilme imkanının da Sinpaş GYO’da yaşanabilecek olası geri çekilmelerde defansif görev yapacağını düşünüyoruz.

Yüzde 38 oranında iskontolu olan hisse senedi için 2.11 TL hedef fiyat belirledik. Yüzde 23 yükselme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz.

Şirketin hedef piyasa değeri ise 699 milyon dolar.*****

Tuğba SAYGIN / Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı

İŞ C PORTFÖYLERDE BULUNDURULMALI
İş Bankası: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün 2010 yılı ilk beş aylık karı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 13.9 oranında arttı. Bankaların birinci çeyrekteki güçlü karlılık performansının ikinci çeyrekte de devam etmesini, bunun da İş Bankası hisselerine ve dolayısıyla İMKB endeksine desteğini sürdürmesini bekliyoruz. İş Bankası 2010’un ilk çeyreğinde 914 milyon TL net kar açıkladı.

Bankanın net faiz geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, net komisyon gelirleri ise yüzde 10 artış gösterdi. 2009 yılındaki yüzde 20.7 özkaynak karlılığı, 2010’un ilk çeyreğinde yüzde 26’ya ulaştı. Bu dönemde faaliyet giderlerinin faaliyet gelirlerine oranı ise yüzde 31’den 30.4’e geriledi. İş Bankası, bin 99 şubesiyle müşteri portföyü en geniş bankalardan biri. Bu avantajının yanı sıra Rusya’da bu yıl içinde tamamlanması planlanan bir banka alımıyla ilgileniyor.

Devam eden yayılma stratejisi sayesinde bankanın özsermaye karlılığındaki artışın devam etmesini bekliyoruz. 2010 yılında net karın yüzde 5 artışla 2 milyar 885 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz. İş C’yi uzun süreli yatırımlarda portföyde bulundurulması gereken hisselerden biri olarak görüyoruz. “Endeksin üzerinde getiri” öngörüsüyle hisse için hedef fiyatımız 6.10 TL.*****

Tüpraş: 2010 yılı ilk çeyreğindeki satışları, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 47 artış gösterdi. Şirketin yurtiçi satışları yüzde 33, yurtdışı satışları ise yüzde 190 arttı. Söz konusu dönemde kapasite kullanım oranı yüzde 54.4 olarak gerçekleşti. 2008 yılında bu oran yaklaşık yüzde 80’di.

Bunun sebebi, mevsimsel etkilerden dolayı ocak-şubat aylarında Akdeniz rafineri marjlarının çok düşük seyretmesi. Tüpraş, buna önlem olarak söz konusu dönemde bazı tesislerinde üretimini durdurdu ya da azalttı. Ancak mart ayıyla başlayan ağır-hafif ham petrol fiyat makasındaki iyileşmeyle Akdeniz brüt rafineri marjı ilk üç aylık ortalamada 3.50 dolar/varil seviyesine ulaştı. Mayıs ayında ise brüt rafineri marjı ortalama 4.53 dolar/varil oldu.

Bunlar şirket için olumlu gelişmelerdi. Tüpraş, temettü verimi açısından da dikkatimizi çeken hisseler arasında yer alıyor. 2009’da temettü verimi yüzde 7.2 olarak gerçekleşti. Tüpraş’ın 2010’da rafineri marjlarında olumlu hedefleri bulunuyor. Net kar beklentimiz 902 milyon TL. “Endeksin üzerinde getiri” öngördüğümüz hisse için hedef fiyatımız 39.10 TL. Bu da yüzde 15 yükselme potansiyeli anlamına geliyor.*****

TAV Havalimanları Holding: Şirket, Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali’nde bulunan ve USAS tarafından işletilen 5 adet hizmet noktasını da bünyesine kattı. Böylece hizmet verdiği toplam birim sayısını 138’e yükseltti.

Bunun yanı sıra TAV’ın işletme hakkına sahip olduğu Antalya Gazipaşa Havalimanı’nın 2C kategorisinden 3C kategorisine yükselmesiyle artan yolcu sayısının gelirlere etkisi olumlu olacaktır. Holding, 2010’un ilk çeyreğinde geçen yıla göre zararını yüzde 48 azaltarak 32.6 milyon TL’ye düşürdü. Son açıklanan hava trafiği verilerine göre yolcu sayısı, Ocak-Haziran 2010’da geçen yılın eş dönemine göre yüzde 19.3 arttı.

Yaz sezonunda havalimanında artan yolcu sayısı sayesinde TAV Havalimanları’nın 2010’un ilk yarısında satış gelirlerinin geçen yıla göre artmasını bekliyoruz. Şirket için 2010 satış geliri beklentimiz 1 milyar 367 milyon TL. FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) beklentimizse 420 milyon TL. Bu hisse için de öngörümüz “endeksin üzerinde getiri ve hedef fiyatımız 7.50 TL. Bu da yüzde 16 yükselme potansiyeli demek.*****

Enka İnşaat: 2010’un ilk çeyreğinde beklentimizin yüzde 38 üzerinde 192 milyon TL net kar açıkladı. Böylece net kar, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 61 artmış oldu. Aynı dönemde FAVÖK ise yüzde 29 (beklentinin yüzde 21 altında) düşüşle 280 milyon TL seviyesine geriledi.

Bu arada Enka-Bechtel ortaklığı, bu yıl 569 milyon euro bedelli Kosova otoyolu projesi ihalesini kazanmıştı. Şirket, Sırbistan-Karadağ arasındaki otoyol projesi için de 2 milyar euro’luk teklif verdi. Enka-KEPCO ortaklığının ise Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için mutabakat zaptı imzalaması bekleniyor.

Enka İnşaat için 2010 net kar beklentimiz, geçen yıla göre yüzde 8 düşüşle 801 milyon TL. “Endeksin üzerinde getiri” öngörüsüyle hisse için hedef fiyatımız 6.66 TL. Bu da yüzde 19 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.*****

Kutluğ DOĞANAY / İş Yatırım Analisti

ÇİMSA İÇİN “AL” ÖNERİYORUZ
Çimsa: Beyaz, kalsiyum alüminatlı ve gri çimento üreten şirket, çimento talebinin kuvvetli olduğu Akdeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor.

Şirketin Akdeniz’de liman sahibi olması, özellikle Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarına ulaşımını kolaylaştırıyor. Bu sayede, yurtiçi talebin durgun olduğu zamanlarda satışlarını kolaylıkla yurtdışı pazarlara yönlendirebiliyor.

Çimsa için 12 aylık hedef değerimiz, yüzde 44 getiri potansiyeli doğrultusunda 12.60 TL. Hisse için “al” tavsiyemizi koruyoruz.*****

Koza Altın: Mastra altın madeninde geçen yılın mart ayında tam kapasite üretime başlamıştı. Böylece 2008’da 168 bin ons olan üretim 2009’da 228 bin onsa yükselmişti. Bu yılki üretiminse 312 bin onsa yükselmesini bekliyoruz. Ovacık ve Mastra’dan sonra 2011 yılında üçüncü tesis olarak Kaymaz’ın da açılmasıyla üretiminin 413 bin onsa ulaşmasını öngörüyoruz.

Yatırımcılar özellikle kriz dönemlerinde daha çok altına yöneliyor. Nitekim 2009’da altının ons fiyatı yüzde 24 artışla 1.088 dolara ulaşmıştı. Temmuz sonu itibariyle ise 1.170 dolarlarda seyrediyor.

Şirketin 2009 eylül ayında yaptırdığı bir araştırmaya göre, 8.1 milyon ons kaynağı ve 1.9 milyon ons rezervi bulunuyor. Söz konusu rapora göre Koza Altın, kaynaklarını yüzde 50 artırma potansiyeline sahip. Hisse için 12 aylık hedef fiyatımız 19.30 TL. “Al” tavsiyemizi koruyoruz.*****

VakıfBank: Bankanın ilk yarıda karlılığı emsallerine göre düşük kalacak. Ancak diğer yandan yeni yönetimin özellikle perakende krediler odaklı belirlediği büyüme planları, yılın geri kalan döneminde VakıfBank’ın daha iyi bir performans sergilemesini sağlayacak.

Yeni yönetimin bankayı daha dinamik ve karlılık odaklı bir yapıya ulaştırma hedefleri olumlu. Bankanın uzun zamandır süregelen düşük karlılık ve atıl likidite sorununun perakende bankacılıkta büyüme hedefleriyle aşılacağını düşünüyoruz. VakıfBank’ın piyasa değeri cazip düzeyde ve izlediği yeni stratejiler özsermaye karlılığında artış olasılığını destekliyor.

Hisse için hedef fiyatımızı, yüzde 26 yükseliş potansiyeli doğrultusunda 5.25 TL olarak öngörüyoruz. VakıfBank için “al” tavsiyemizi koruyoruz.*****

Yapı Kredi Bankası: Şube ağını ve stratejisini bireysel bankacılık alanında büyümeye yönelik konumlandırıyor. Bankanın kredi kartı pazarındaki güçlü konumu da bu duruşunu destekliyor. Yapı Kredi’nin 2006 yılında başlayan yeniden yapılanma süreci, verimliliğinin diğer bankalara göre düşük kalmasına neden olmuştu.

Ancak bu farkın önümüzdeki beş yıl içinde kapanacağını tahmin ediyoruz. Bu da Yapı Kredi’nin karlılığına olumlu yansıyacaktır. KOBİ odaklı büyüme stratejisi ve sektörün çok üzerindeki kredi büyümesi, önümüzdeki dönemde de bu karlılığın sürdürülebilirliği açısından önemli.

Yılın ikinci yarısında beklenen marj daralması hacim büyümesiyle kompanse edilecek. YKB hisseleri için 5.90 TL hedef fiyat doğrultusunda “al” önerisinde bulunuyoruz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler