FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomistler: Faiz indirimi siyasi

Merkez Bankası’nın 14 ay aradan sonra faiz oranlarında değişiklik yaparak 0.25 puanlık indirime gitmesine ekonomi çevrelerinden farklı tepkiler geldi.

İndirim kararının ülke ekonomisine olumlu etkileri olacağını düşünenler yanında, olumsuz etkilerinin olacağı yönündeki görüşler de dikkati çekti. “Erken” alındığı ifade edilen indirim kararı “siyasi” olarak nitelendirildi.

Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir “Önce global piyasaları görme açısından FED’i beklemek daha doğruydu” derken, Prof. Mehmet Altan kararı, “Siyasi ve anlamsız” buldu. Masum Türker ise Hazine ile Merkez Bankası’nın uyumsuz olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomistler Platformu Başkanı Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirimi kararını “erken” bulduğunu ifade etti. Oğuz Demir, “Her ne kadar, iç piyasaları canlandırmaya yönelik olsa da en azından Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) kararının ardından alınması gerektiği kanaatindeyiz” dedi. Demir, kararın alınmasında hükümetin ve iş dünyasının Merkez Bankası üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

Ekonomi Platformu’ndan yapılan açıklamaya göre ekonomistler, faiz indirimi kararını şöyle değerlendirdi:

“KARAR SİYASİ VE ANLAMSIZ”

-Prof. Dr. Mehmet Altan: “Karar siyasi ve anlamsız. Türkiye’nin ekonomik kırılganlığı hala devam ediyor. Merkez Bankası faiz konusunda bu kadar kararlı bir tutum içindeyken, bir anda gerçekleşen bu faiz indiriminin siyasi kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Alınan bu faiz indirim kararının kısa ve orta vadede ekonomiyi pek fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Yapısal reformların tam anlamıyla gerçekleştirilememesinden dolayı faiz indirmenin başımıza dert açacağını düşünüyorum.”

-Dr. Abdurrahman Arıman: “Şartlar tam oluşmamıştı. Bana göre Merkez Bankası’nın aldığı bu karar hem Türkiye’de hem de dünyada yaşanan gelişmeler sonucu alınmış bir karardır. Merkez Bankası’nın aldığı bu kararda ABD ekonomisinde yaşanan Mortgage krizinin, dünya üzerinde yarattığı etkilerin önemli paya sahip olduğunu düşünüyorum. Ancak bu gelişmelere rağmen faiz indirimi için şartların tam anlamıyla oluştuğunu söylemek yanlış olacaktır. Alınan bu karar enflasyonla mücadele açısından olumlu bir karar olarak değerlendirebiliriz. Dünya piyasaları çok hareketli bir dönemden geçiyor. Önümüzdeki süreçte alınacak bir faiz indirim kararı da dünya piyasalarındaki harekete göre gerçekleşecektir. Dıştaki ve içteki gelişmeler olumlu devam ederse Merkez Bankası’nın bir çeyrek puanlık faiz indirimi daha yapması mümkün görünüyor.”

-Dr. Masum Türker: “Hazine–TCMB uyumsuz… Türkiye’de uygulanan faiz oranının yüksek olduğu da gözle görülür bir gerçektir. Türkiye’de uygulanan yüksek faiz düşük kur politikasından dolayı bu süreç devam ediyordu. Alınan bu faiz indirim kararının iki sebebi olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birincisi Ekonomi’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası’nın uyguladığı programa karşı çıkması geliyor. İkinci olarak da hükümetten gelen baskılar sonucu bu kararın çok kısa bir süreç içerisinde alındığını düşünüyorum. Türkiye’de dolara verilen faizler düşükken, alınan bir faiz indirim kararının ekonomiye olumlu bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Önümüzdeki dönemde yeni bir faiz indirim kararı nasıl bekleniyorsa, gelebilecek faiz artırım kararına da hazırlıklı olunmalıdır.”

-Umut Utkan: “Kısa vadede etkili olmayacak, FED’i beklemek gerekirdi. Kısa vadede 0.25 puanlık indirimin pek etkisi olacağını düşünmüyorum. FED’in faiz kararı beklenmeden ve Eylül ayı enflasyon rakamları görülmeden yapılan bu faiz indirimini çok olumlu bulmuyorum. Yılsonuna kadar Merkez Bankası’nın maksimum 0,50 puanlık faiz indirimi yapacağını tahmin ediyorum.”

ANKA

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler