Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, bireysel emeklilik sistemi 2005 yıl sonu verilerine göre sistemde toplanan katkı payı tutarının bir önceki yıl sonundaki 200 milyon dolarlık seviyeden yaklaşık üç buçuk kat artarak 700 milyon dolarlık seviyeye yükseldiğini, toplam fon büyüklüğünün ise 2004 yılı sonundaki 225 milyon dolardan 2005 yılsonunda 925 milyon dolara yükseldiğinin görüldüğünü söyledi.
Çanakçı, Emeklilik Gözetim Merkezi(EGM) tarafından hazırlanan'Bireysel Emeklilik Sistemi Gelişim Raporu-2005' sunuşunda yaptığı açıklamada, bireysel emeklilik sisteminin başlangıcından itibaren geçen iki yıllık süreçte gönüllü katılım esasına dayanmasına rağmen önemli oranda kabul görmeye başladığını ifade etti.
Çanakçı,"Bu süreçte, daha önceden gerçekleştirilmiş düzenlemelereek olarak 2005 yılı içerisinde de detaylı mevzuat düzenlemeleri ile sistemin işleyişinin daha da kolaylaştırılmasının önemli bir payı olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında EGM ile müsteşarlığımızın sonderece uyumlu ve koordineli bir şekilde çalışmasının sistemin başarılı işleyişinde en önemli unsurlardan biri olduğunu görmekteyiz"dedi.
Çanakçı şöyle devam etti:
"Özel emeklilik sistemlerinin en önemli özelliklerinden birisisteme yeni giren her bir katılımcının, mevcutta devam eden katkıpayı akışına en az 10-20 yıllık yeni bir katkı payı akışı eklemesidir.Böylece bu sistemlerdeki fonlar katılımcı sayısı arttıkça bir çığetkisiyle hızla artarak büyürler."
YABANCI İLGİSİ ARTIYOR
Biresyel emeklili sistemine ilişkin 2005 yıl sonu verileri ile 2004 yıl sonu verileri karşılaştırıldığında çığ etkisinin net birşekilde hissedilmekte olduğunun anlaşıldığını kaydeden Çanakçı,"Bu bağlamda, 2005 yıl sonu verilerine göre, sistemde toplanan katkı payı tutarı bir önceki yıl sonundaki 200 milyon dolarlık seviyeden yaklaşık üç buçuk kat artarak 700 milyon dolarlık seviyeye yükselirken, toplam fon büyüklüğü ise 2004 yılı sonundaki 225 milyon dolardan 2005 yıl sonunda 925 milyon dolara yükseldi." dedi
Çanakçı yazısında şöyle devam etti:
"Öte yandan, sisteme kurumsal bazlı katılımın teşviki ve hızlanması büyük önem arz etmektedir. Bu yöndeki çalışmalar devametmektedir. Bu çalışmaların sonuçlmanmasıyla birlikte sisteme kurumsalbazlı katılımların birkaç kat hızla artacağı tahmin edilmektedir.
2005 yılında dikkati çeken bir başka husus da diğer sektörlerde olduğu gibi, bireysel emeklilik sektörüne de yabancıların ilgisinin artmasıdır. Bu dönem içerisinde gerçekleşen satın alma ve özelleştirmeihalelerindeki yatırımcı ilgisi bunu açıkça göstermektedir. Bunun yanında, birçok yabancı yatırımcıdan da ülkemizdeki emeklilik şirketleri ve bireysel emeklilik sektörü hakkında giderek artanoranda bilgi talepleri gelmektedir. Bu gelişmeler ışığında önümüzdeki yıllarda da bireysel emeklilik sektörüne yabancı yatırımcıların ilgisinin artarak devam edeceği anlaşılmaktadır."