FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyona endeksli tahvil geliyor

Hazine, seçim yılında yaşanabilecek olası dalgalanmaların borçlanma programını olumsuz etkilememesi amacıyla yatırımcılara net kar garantisi sağlayan tahvil ihracına 19 Şubat’ta başlıyor.

Hazine'den yapılan yazılı açıklamada, Şubat 2007 İç Borçlanma Stratejisi çerçevesinde 19 Şubat 2007 tarihinde 21 Şubat valörlü olarak TÜFE'ye Endeksli Devlet Tahvili ihalesi gerçekleştireceği belirtildi.

Hazine Müsteşarlığı'nın hazırladığı Yatırımcı Kılavuzu'nda TÜFE'ye Endeksli Devlet Tahvillerinin, reel getiri garantisi vermek suretiyle yatırımcılara farklı bir varlık seçeneği sunduğu belirtilirken, söz konusu tahvillerin enflasyondaki değişmelere rağmen değişiklik göstermeyen öngörülebilir net getirisağlaması bakımından yatırımcılar açısından tercih edilen yatırım araçları olduğu kaydedildi.

Tahvilin yapısı hakkında da bilgi verilen kılavuzda, TÜFE'ye endeksli devlet tahvilinin, 5 yıl vadeli ve 6 ayda bir kupon ödemeli olduğu ve bunun tek fiyat ihale yöntemi ile ihraç edileceği bildirildi.

Bu çerçevede, ihalede kabul edilen en düşük fiyat (en yüksek getiri) bütün tekliflere aynı şekilde uygulanacağına işaret edilen kılavuzda, yatırımcıların reel kupon oranının Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlendiği 100 YTL nominal değerli tahviller için fiyat teklifinde bulunacağı belirtildi.

Hazine ihalelerinin asgari 100 YTL üzerinden teklif vermek suretiyle yerli, yabancı, kurum veya birey bütün yatırımcılara açık olduğu ifade edilenkılavuzda, tahvilin enflasyon farkı hariç 6 aylık reel kupon oranının, ihaleninyapılacağı 19 Şubat 2007 tarihi öncesi yapılacak haftalık ihale duyurusunda yeralacağı belirtildi. Söz konusu reel kupon oranının da, senedin vadesi boyuncasabit kalacak olup, enflasyon değişiminden herhangi bir şekildeetkilenmeyeceğine dikkat çekilen kılavuzda, yatırımcılara dönük şu bilgilere de yer verildi:

"Tahvile ilişkin tüm ödemelerde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) kullanılacaktır.

TÜFE ile ilgili ayrıntılı açıklamalar www.tuik.gov.tr adresindeki internet sitesinde yer almaktadır. İtfa tarihinde tahvilin ana parasının enflasyona maruzkalan kısmına ilişkin enflasyon değerleme farkı yatırımcıya ödenecektir.

Kupon ödemeleri, 6 ayda bir gerçekleştirilecek kupon ödemeleri de anapara gibi enflasyona karşı korunacaktır. Tahvilin ana parası, itfa tarihinde nominal değeri üzerinden ödeme garantilidir. Bu çerçevede, itfa tarihindeki referans endeksin ihraç tarihindeki endeksten düşük olması durumunda nominal değer olan 100 YTL üzerinden ödeme gerçekleştirilecektir."

Kılavuzda, ikincil piyasa ve fiyatlamaya ilişkin hususlar kapsamında TÜFE?ye Endeksli Devlet Tahvilleri için, birikmiş faiz ve enflasyon farkını içeren takasfiyatının hesaplanmasında, "temiz fiyat", "birikmiş faiz" ve "takas fiyatı" formülleri de yer aldı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler