Merkez Bankası, talep koşullarındaki zayıflamaya paralel olarak hizmet fiyatlarında gözlenen yavaşlamanın devam ettiğini belirterek, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini duyurdu.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2 Ocak tarihinde açıklanan 2008 Aralık ayına ilişkin enflasyon verileri değerlendirildi.
Aralık ayı fiyat gelişmelerinin döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kaldığını teyit ettiği belirtilen açıklamada, bunun yanında petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gerilemenin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ettiği ifade edildi.
Açıklamaya göre, hizmet grubunda, maliyetlerdeki azalış ve iç talebin zayıf seyrinin etkisiyle Aralık ayında tüm alt gruplarda yıllık enflasyon geriledi.
İşlenmiş gıda fiyatlarının artış hızındaki belirgin yavaşlamanın yemek hizmetleri fiyatları üzerindeki olumlu yansımaları devam ederken, petrol fiyatlarındaki yüksek oranlı azalışlar sonucunda ulaştırma hizmetleri yıllık enflasyonu da gerilemeye başladı.
KİRADAKİ DÜŞÜŞ SÜRECEK
Kiranın yıllık artış oranı ise Aralık ayında 0.4 puan daha düşerek yüzde 11.85 oldu. Hizmet fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.
Aralık ayında işlenmiş gıda fiyatlarındaki yavaşlama sürerken, işlenmemiş gıda enflasyonu yükseldi. İşlenmemiş gıda fiyatları Aralık ayında yüzde 1.01 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 7.87 seviyesine yükseldi. Yıl genelinde taze meyve-sebze fiyatları yüzde 2.59 oranında azalırken, diğer işlenmemiş gıda fiyatları yüzde 16.3 oranında arttı.
Özellikle, olumsuz hava koşulları kaynaklı olarak fiyatları yıl genelinde sırasıyla yaklaşık yüzde 44 ile yüzde 55 oranında artan pirinç ve bakliyat kalemlerindeki artışlar grup fiyat artışında belirleyici oldu.
İşlenmiş gıda ürünleri yıllık enflasyonu aralık ayında yüzde 15.46’ya geriledi. Böylelikle, 2008 yılının ilk yarısında özellikle ekmek ve tahıllar ile katı ve sıvı yağlar alt kalemlerindeki yüksek fiyat artışlarının etkisiyle oldukça yüksek seviyelere ulaşan grup yıllık enflasyonu, olumlu üretim ve dış fiyat gelişmeleri çerçevesinde son beş ayda yaklaşık 10 puan geriledi. Grup enflasyonundaki kademeli düşüş eğiliminin önümüzdeki dönemde de devam edeceği tahmin ediliyor.