FİNANS

Faiz ve döviz

**Turkish Yatırım Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Tahvil-Bono ve Para Piyasası Yorumu

**

Faiz Önceki gün TCMB'nin teknik faiz indirimine gideceği beklentilerinin yanı sıra yurtdışı piyasalardaki olumlu seyir ve ilk çeyreğin sonuna gelinmiş olmasının etkisiyle yüzde 8.70 ile soniki ayın en düşük seviyelerine kadar gerileyen gösterge tahvilin faizi dün ise büyüme verisinin önümüzdeki dönemde enflasyonda baskı yaratabileceği endişeleri ile yüzde 8.89'a kadar yükseldi.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanıştayüzde 8.79, valörlüde 8.85 seviyesinde olan 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgah üstüpiyasada ilk işlemlerde yüzde 8.90/8.85 seviyesindeydi. Hazine dün Nisan-Haziran dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Borçlanma programında önceki aylarda açıklananlara göre bir miktar değişiklik yapıldığını görüyoruz.

Borçlanma rasyosu aynı olmasına rağmen, ihalelerden değişken faizli tahvili çıkarıp sabit kuponlu ya da TÜFE'ye endeksli tahvil koymuş, ihale sayısını artırmış. İhraç dönemlerinde faizler üzerinde bir miktar baskı görülebilir. 3. çeyreğin soana ermesinin ardından faizin tekrar yüzde 9 bileşik seviyelere yaklaşmasını beklemekteyiz.

Döviz
Büyüme verisinin piyasada ekonomik canlanma beklentilerini artırması ve Euro/dolardaki yükselişle dün bankalararası piyasada 1.5210 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 1.52 seviyesinin altından açıldı. Böylece dolar/TL, AKP'nin kapatılacağına ilişkin çıkan haberlerle artan endişeler sonucu yükselişinin başladığı 18 Mart'taki seviyelerine kademeli olarak geri dönmüş oldu.

Bankalararası piyasada dünspot kapanışta 1.5210/1.5230 TL olan en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.5160/1.5210 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle Euro/dolar paritesi 1.3500 seviyesinden işlem gördü.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler