FİNANS

Faizde yarım puanlık artış

ANKARA(ANKA)- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Mayıs ayında başladığı faiz artırımları sürecini bu ayda sürdürerek gecelik borçlanma faizinde 0.50 puanlık daha artırıma gitti.

Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu’nun bugün yaptığı toplantıya Kurul Üyeleri Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu ve Abdullah Yavaş katıldı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre Kurul, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 16,25’ten yüzde 16,75’e artırılmasına karar verdi. Gecelik borç verme faiz oranının ise yüzde 20,25 düzeyinde sabit tutulması kararlaştırıldı.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e artırılmasına, borç verme faiz oranının ise yüzde 23,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19,25 düzeyinde sabit tutuldu.

ENFLASYON TEMMUZ’DA YÜKSEK ÇIKACAK
Kurul toplantısında, yakın dönemde arz ve talep koşullarına ilişkin verilerin Nisan Enflasyon Raporu’nda sunulan öngörülerle uyumlu seyrettiği, uluslar arası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, dış talebin ise göreli olarak güçlü seyrettiği değerlendirildi. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlamaya devam edeceği görüşü benimsendi. Bununla birlikte, elektrik tarifelerindeki ayarlama ve geçen yılın aynı ayındaki düşük baz nedeniyle, Temmuz ayında yıllık enflasyonda dikkate değer ancak geçici bir yükseliş görülebileceği ifade edildi.

“ENFLASYON ÖNCE YÜKSEK SEYREDECEK SONRA DÜŞÜŞE GEÇECEK”
Kurul, son dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında nispeten olumlu gelişmeler gözlendiği, petrol fiyatlarının ise Nisan Enflasyon Raporu’ndaki varsayımların belirgin olarak üzerinde seyrettiğine dikkat çekti. Bu çerçevede, enflasyonun kısa bir süre yüksek düzeylerde seyrettikten sonra kademeli bir düşüş eğilimine girerek 2009 sonunda yüzde 7,5 olan hedefe yakın gerçekleşeceği öngörüldü. İktisadi birimlerin beklentilerini oluştururken gelecek üç yıl için sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 6,5 ve yüzde 5,5 olarak belirlenen hedefleri esas almasının, arz yönlü şokların ekonomi üzerindeki maliyetlerinin sınırlı kalması açısından önem taşıdığı ifade edildi.

Kurul, Mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut düzeyinin enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesinde bulundur. Bununla birlikte, süregelen belirsizlik algılamaları ve arz yönlü şokların enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtildi.

ÖLÇÜLÜ FAİZ ARTIRIMLARINA DEVAM
Merkez Bankası, söz konusu risklerin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla, gerektiğinde ölçülü bir faiz artışına gidebileceğini bildirdi. Bundan sonraki olası faiz artışının zamanlamasının küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacağı kaydedildi.

Ayrıca Kurul, likidite koşullarındaki gelişmeleri dikkate alarak borç alma ve borç verme faizleri arasındaki farkın 50 baz puan daraltılmasına karar verildiğini açıkladı.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

FAİZ KARARLARI
MB Para Politikası Kurulu, en son 20 Temmuz 2006'daki toplantısında faiz oranlarını 0.25 puan artırmış, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım, 21 Aralık 2006 ve 16 Ocak 2007, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan, 14 Mayıs, 13 Haziran, 12 Temmuz ve 14 Ağustos 2007'de yaptığı olağan toplantılarında kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemişti.

Kurul, 13 Eylül 2007 tarihinde yaptığı olağan toplantısında 14 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 puan indirmiş ve buna göre gecelik borçlanma faizi yüzde 17.50'den yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.50'den yüzde 22.25'e çekilmişti.

Geçen yıl Ekim, Kasım ve Aralık ayındaki toplantılarında 0.50 ile 0.75'şer puan indirim kararı alan kurul, gecelik faizi yüzde 15.75'e düşürdü.

Kurul, bu yılın ocak ayındaki toplantısında aldığı kararla, kısa vadeli faiz oranlarını 0.25-0.50 puan arasında düşürmüş ve gecelik faizi 15.75'den 15.50'ye, takiben şubattaki toplantısında da 0.25 puan düşürerek faizi 15.25'e çekmişti.

Kurul, bu yıl Mart ve Nisan ayındaki toplantılarında ise faiz oranlarında değişiklik yapmamış ve yüzde 15.25 olan gecelik faiz oranı ve yüzde 19.25 olan borç verme faiz oranını sabit tuttu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 22 ay aradan sonra ilk kez Mayıs ayında faiz artırımına giderek kısa vadeli faiz oranlarını 0,50 puan artırdı. Bu artırımla, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,25'ten yüzde 15,75'e yükseltildi.

Para Politikası Kurulu, faiz oranları artırımını Haziran ayı toplantısında da 0.50 puanla sürdürdü. Kurul, gecelik faiz oranlarını yüzde 15.75’ten yüzde 16.25’e çıkardı. Bugün yapılan Temmuz ayı toplantısında alınan 0.50 puanlık artırım kararıyla da gecelik borçlanma faizi yüzde 16.75’e kadar çıkmış oldu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler