FİNANS

FDF'nin GSMH'ye oranı yüzde 4.3 bekleniyor

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, program tanımlı faiz dışı fazlanın GSMH'ye oranının 2007 sonunda yüzde 4,3 civarında gerçekleşmesinin beklendiğini vurgularken, 2008 yılında ise bu oranın yüzde 5,5 olarak hedeflendiğini bildirdi.

Bakan Şimşek, IMF-Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere Washington'a hareketinden önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 ve 2008 program tanımlı kamu faiz dışı fazla (FDF) konusunu değerlendirdi.

Şimşek öncelikle, toplam kamu kesimi FDF'sinin GSMH'ye oranın 1993-2002 döneminde yüzde 0,4 iken, 2003-2006 döneminde yüzde 6,53 olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Program tanımlı faiz dışı fazlanın GSMH'ye oranın 2007 yılı sonunda yüzde 4,3 civarında gerçekleşmesinin beklendiğini anlatan Şimşek, bu yıl faiz dışı fazlanın GSMH'ye oranındaki düşüşte, esas olarak ''bütçe gelirlerinin öngörülen düzeyin gerisinde kalması, geçmiş yıllardan sarkan bazı harcama yükümlülüklerinin 2007 yılı içinde ödenmesi, mahalli idareler ve KİT'lerin performansındaki düşüşün'' etkili olduğunu söyledi.

Bütçe gelirlerindeki performansın hedeflenenin gerisinde kalmasında ise iç talepteki artışın 'öngörülenin altında' kalmasının esas belirleyici faktör olduğunu kaydeden Şimşek, ''2007 yılında program tanımlı faiz dışı fazla hedefin gerisinde kalmasına rağmen, toplam bütçe açığı, yıl başında öngörülen düzeyinde altında gerçekleşecektir. Nitekim, yıl başında bütçe açığı 16,8 milyar YTL (GSMH'nin yüzde 2,7'si) olarak öngörülmüş iken, açığın yıl sonunda 14,9 milyar YTL (GSMH'nin yüzde 2,3'ü) civarında kalması beklenmekte'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, benzer şekilde, toplam kamu borç stokunun GSMH'ye oranın 2007 yılında da önemli ölçüde gerilemeye devam edeceğini, net kamu borcunun GSMH'ye oranın, 2007 yılı sonunda yüzde 40'ın altına inmesinin beklendiğini kaydetti.

''Önümüzdeki yılın faiz dışı fazla hedefi bir miktar aşağı çekilmiş olsa da, bu hedefin daha gerçekçi ve ulaşılabilir olduğu düşünülmeli'' diyen Şimşek, şöyle devam etti:
''Daha önemlisi, 2007 yılının son çeyreğinden başlamak üzere 2008 yılında ve izleyen dönemde, faiz dışı fazla sürekliliği ve mali uyumun kalitesini artırıcı bir dizi yapısal reform hayata geçirilecek.

Bu çerçevede; sosyal güvenlik reformu 2008 yılında hayata geçirilecek, enerji KİT'lerinin mali dengeleri yeniden tesis edilecek ve mali sürdürülebilirliği sağlayacak kalıcı adımlar atılacak, kamu personel reformu hayata geçirilecek, enerji sektörü başta olmak üzere özelleştirme faaliyetlerine hız verilecek, istihdam alanında atılacak
adımlarla ekonominin rekabet gücü ve esnekliği artırılacak.''

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler