FİNANS

FED faiz indirimi Borsa'da düşüşü engellemedi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), alım ağırlıklı açılışın ardından hızlı satışlarla geriledi.

Açılışta en yüksek 44444 puanı gören Bileşik Endeks, bir süre 44200 civarında yatay seyir izledikten sonra artan satış baskısı ile 43000'li seviyelere gevşedi. Bir miktar tepki alımı ile karşılaşan Ulusal 100 Endeksi, seansı 43437.12 puan ile (yüzde 1.96) 867.32 puan ekside tamamladı.

ABD'de son çeyrek büyüme rakamının konut inşaatının 26 yılın en yüksek düşüşünü kaydetmesinin etkisi ile beklentilerin çok altında kalması, ABD Merkez Bankası'ndan (FED) gelen ve gelmesi muhtemel faiz indirimlerinin ekonomiyi resesyondan korumaya yetmeyeceği endişelerini körükledi.

ABD'de hisse senetleri 22 Ocak'taki 75 baz puanlık indirimin ardından FED'in dün beklentiler dahilinde 50 baz puanlık faiz indirimi açıklaması ve resesyonu önlemek için başka indirimlere hazır olduğunun sinyalini vermesi ile önce yükseliş kaydetse de, Fitch’in tahvil sigortalayıcısı Financial Guaranty Insurance’ın notunu indirmesi ile geriledi.

ABD piyasalarının kapanışının ertesinde S&P'nin konut kredisine bağlı bazı menkul kıymetlerin notunu düşürmesi ve bazıları için de düşürebileceği sinyalini vermesi bugün vadeli ABD endeks kontratları ile birlikte yurtiçine de olumsuz yönde yansıdı.

Yaşanan gelişmeler nedeniyle Asya'da görülen yükselişler İMKB'ye yansımazken, bugün Avrupa borsaları ile vadeli ABD endeks kontratlarındaki seyir takip ediliyor.

Dünkü toplantının ardından büyüme ile ilgili risklerin devam ettiğini vurgulayan FED'in, önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, ABD'de bugün kişisel tüketim harcamaları endeksi, yarın ise tarım dışı istihdam ve ISM üretim endeksi verileri izleniyor.

ABD'de dün açıklanan ve yüzde 0.6 ile beklentilerin oldukça altında 4. çeyrek büyüme verileri de ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğu endişelerini teyit ederken, önümüzdeki dönemde de büyüme ile ilgili verilere odaklanmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Yurtiçinde ise türban konusunda TUSİAD tarafından yapılan açıklamanın ardından yaşanan tartışmalar takip ediliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler