FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED faiz kararını açıkladı

**ABD Merkez Bankası (FED), yüzde 0 ile 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını değiştirmedi.

**

FED'in Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) iki gün süren toplantısı bugün sona erdi. FED, yüzde 0-0,25 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi.

FED, 16 Aralık 2008 tarihinde yüzde 0 ile 0,25 aralığına çektiği gösterge faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmedi.

FED'in bir sonraki toplantısı 23 Haziranda yapılacak. FOMC'nin açıklamasının tam metni şu şekilde:

"Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Mart ayı toplantısından bu yana alınan veriler, ekonomik aktivitenin güçlenmeye devam ettiğini ve istihdam piyasasının gelişmekte göstermekte olduğunu ortaya koyuyor. Tüketici harcamaları nda büyüme son dönemde artmaya başlamış olsa da istihdam piyasasının zayıflığı, ılımlı hane halkı gelir büyümesi, düşük konut geliri zenginliği ve sıkı kredi koşulları nedeniyle halen sınırlı bulunuyor. İşletmelerin ekipman ve yazılım harcamalarında önemli artış yaşandı. Bununla birlikte ikamet dışı yapılanmaya ilişkin yatırımlar azalıyor ve işverenler istihdam artırmaya direnmeye devam ediyorlar. konut başlangıçları artış eğilimi gösterse de halen düşük seviyelerde.

Banka kredilerinde azalma sürse de finansal piyasa koşulları ekonomik büyüme için destekleyici olmaya devam ediyor. Ekonomik canlanmanın boyutunun bir süre daha ılımlı kalması beklense de Komite fiyat istikrarı temelinde yüksek düzeyde kaynak kullanımına dönüşün kademeli olarak gerçekleşeceğini değerlendirmektedir.

Önemli orandaki kaynak gevşekliğinin maliyet baskılarını azaltmaya devam ettiği ve uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin durağan olduğu ortamda enflasyonun bir süre sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.

Komite, federal fonlar için faiz oranlarını yüzde 0-0.25 olarak sürdürecek ayrıca düşük oranlı kaynak kullanımı, sınırlı enflasyon trendleri ve durağan enflasyon beklentilerini içeren ekonomik koşulların istisnai düzeyde düşük faiz oranlarını genişlemiş bir süre için daha garanti altında tutmasının muhtemel olduğunu değerlendiriyor. Komite, ekonomik görünümü ve finansal gelişmeleri izlemeye devam edip ekonomik canlanmanın desteklenmesi ve fiyat istikrarı için gereken politika araçlarını kullanacak.

Finansal piyasaların fonksiyonunda devam eden gelişmeler ışığında Komite kriz döneminde piyasaları desteklemek için oluşturduğu özel likidite programlarını biri hariç sonlandırdı. Bu programlardan geride kalan tek uygulama olan Dönemsel Varlık Destekli Menkul Kıymetler Kredi Kolaylığı yeni ihraç edilmiş ticari mortgage destekli menkul kıymet kredileri için 30 Haziran'da sona erecek, tüm diğer tip teminatlara dayalı krediler için ise 31 Mart'ta sona erdi.

Karar için oy kullananlar Ben S. Bernanke, Başkan William C. Dudley, Başkan Yardımcısı, James Bullard, Elizabeth A. Duke, Donald L. Kohn, Sandra Pianalto, Eric S. Rosengren, Daniel K. Tarullo ve Kevin M. Warsh. Thomas M. Hoenig, düşük düzeyde federal fon oranlarının genişlemiş bir süre daha olağanüstü düzeylerde düşük kalmasının artık garanti edilemeyeceğini çünkü bunun finansal piyasalarda gelecekte dengesizliklerin inşasına neden olabileceğini ve uzun vadede makroekonomik istikrar ile finansal istikrara yönelik riskleri artırabileceğini ayrıca komitenin faizleri ılımlı şekillde artırmaya başlama esnekliğine zarar vereceğini belirterek politika kararına karşı oy kullanmıştır."

BREZİLYA, FAİZ ORANLARINI 75 BAZ PUAN YÜKSELTTİ
Brezilya Merkez Bankası(BCB), faiz oranlarını sürpriz bir şekilde 75 baz puan yükseltti.

BCB'nin önceki gün başlayan ve dün sona eren toplantısının ardından yapılan açıklamada, gösterge konumundaki Selic faiz oranının yüzde 8.75'ten 9.50'ye çıkarıldığı belirtildi. Piyasalarda faiz oranlarının değiştirilmeyeceği bekleniyordu.

Brezilya Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak.

YENİ ZELANDA, FAİZ ORANLARINI DEĞİŞTİRMEDİ
Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı.

RBNZ'den yapılan açıklamaya göre, faiz oranları yüzde 2.50 olarak devam edecek. Piyasalarda da beklenti aynı yöndeydi.

RBNZ'nin bir sonraki toplantısı 10 Haziran tarihinde yapılacak.

Express


En Çok Aranan Haberler