FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED, faiz oranlarına dokunmadı

ABD Merkez Bankası (FED), yüzde 2 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi.

FED’in para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren toplantıdan sonra bugün, faiz oranının yüzde 2’de kalmasını kararlaştırdı.

FED, bu yılın başında yüzde 4,25 olan temel gösterge faiz oranını 22 Ocak’ta yüzde 0,75, bundan 8 gün sonra ise yüzde 0,50 düşürerek, yüzde 3’e çekmişti.

Faiz oranını 18 Mart’ta yüzde 0,75 indirerek, yüzde 2,25 olarak belirleyen FED, en son 30 Nisan’da faiz oranını yüzde 0,25 düşürerek, yüzde 2’ye indirmişti.

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan "FED mi Optimist, Yoksa Piyasalar mı Pesimist?" başlıklı bültende FED'in aldığı karar ve yapılan açıklamalar değerlendirildi .

Bültende şu konulara dikkat çekildi;

"FED, beklendiği gibi dün faiz oranlarını değiştirmedi. FED, yıl başından bu yana 2.25 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi. Faiz oranları 22 Ocak'ta yüzde 0,75, bundan 8 gün sonra ise yüzde 0,50 düşürülerek, yüzde 3'e çekilmişti. Faiz oranını 18 Mart'ta yüzde 0,75 indirerek, yüzde 2,25 olarak belirleyen FED, en son 30 Nisan'da faiz oranını yüzde 0,25 düşürerek, yüzde 2'ye indirmişti. Dört ayda 2.25 baz puanlık faiz indirimi sonrasında FED ekonomik süreci izlemeye ve gelişmeleri Para Kurulu Toplantılarında değerlendirmeye başladı.

Dünkü FED’in Para Kurulu değerlendirmeleri ile, iki gün önce yorumumuzda yaptığımız değerlendirmeler paralellik arz etti. Büyümeye ilişkin risklerin azaldığı buna karşın enflasyonda yükselişin hızlandığını notlarda yer aldı. Büyüme ile ilgili gelişmelerin metinde geniş yer kaplamasına karşı vurgu enflasyona yapıldı. Metin ABD’de ekonomik büyümenin devamının yaşandığı ve hane halkı harcamalarında artış olduğu ile başlıyor. Ayrıca FED, yıl sonundan itibaren Amerika’da enflasyonda düşüş beklediğini belirtti ve artan enerji fiyatları nedeniyle enflasyon öngörülerinde belirsizlik yaşandığını ekledi. FED gelecek döneme ilişkin büyüme ile ilgili moral ve olası bir faiz artırım öncesinde nabız yoklamaya çalıştı. Piyasalar ise bu metine dün inanmadı. Özellikle büyüme ile ilgili açıklamalar, önceki gün gelen Tüketici Güven Endeksi verileri sonrasında pekte inandırıcı bulunmadı.

Bugün açıklanacak ABD 1. Çeyrek Büyüme verisi, FED’in dünkü metnin yeniden gözden geçirilmesini sağlayabilir. Çünkü ABD’de büyümeye yönelik istikrarlı bir ekonomik bir veri akışı yaşanmadı. Büyüme verisi geçen revize veride olduğu gibi yine beklentileri aşarsa, FED’in optimist olmadığı buna karşın piyasaların pesimist olduğu ortaya çıkacaktır. FED eğer dünkü karar metninde samimi ve realist ise piyasalarda sonbahar ile birlikte rahatlama yaşayacağı söylenebilir. Dünkü metin içinde faiz kelimesi iki ayrı yerde kullanılmış. İlki faiz değişikliğine gidilmediğine ilişkin cümlede, ikincisi ise faiz değiştirmeme kararının bire karşı dokuz oyla alındığı cümlede geçmektedir. Bu yüzden faiz ile ilgili net bir sinyal yoktur.

Bu yüzden enflasyon ve büyüme ile ilgili açıklamalardan bir varsayım çıkarırsak şöyle bir sonuca varabiliriz. FED’in faiz artırımı yapacağı ya da uzun süre bu seviyelerde faizi sabit tutacağı sinyali vardır. Eğer bir faiz artırımı gerçekleşirse sonbaharda olacaktır, sonbaharda faiz artırımı gerçekleşmezse uzun bir süre daha FED’in faiz oranları 2 düzeyinde kalacaktır. FED’in verdiği mesajlar bunlardı ama dediğimiz gibi piyasalar bu mesajlara pek inanmadı. Özellikle büyümede yaşanan güçlenme ile ilgili cümleler dikkate alınmadı. Bugün ABD büyüme rakamları, piyasaların dünkü fiyatlandırmasını ya da FED’in mesajını haklı çıkaracak. FED’in haklı çıkması durumunda, tepki hareketinin devamı yaşanabilir."

Express


En Çok Aranan Haberler