FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'da İkinci Grev Dalgası Geliyor

Başkent Paris'te ikinci grev yürüyüşü Vauban Meydanı'ndan başlayacak, Denfert Rochereau'da son bulacak. İkinci büyük gösterilere de Fransa genelinde 500 bin kişinin katılması bekleniyor

Fransa'da İkinci Grev Dalgası Geliyor

Yeni emeklilik yasası reformu Fransa'da hayatı felç etmeye ve hükümeti sarsmaya devam ediyor. Fransız hükümeti, Salı günü yapılacak ikinci genel grev dalgası öncesinde sendikaları ikna etmek için son bir hamleyle görüşme çağrısı yaptı. Sendikalar reform geri çekilene kadar, hükümet ise reform geçene kadar direnişe devam edeceğini açıkladı. Reformun kaderi yarın yapılacak genel grev gösterileri ve Çarşamba günü Başbakan Edouard Philippe'in reform metninin son halini açıklamasının ardından bellli olack.

Hükümetin, iki yıl süren ön çalışmanın ardından hazırladığı Emeklilik Reformu, toplumun tüm kesimlerinin öfkesini çekmeye devam ediyor. Geçen Perşembe günü şiddet olaylarına sahne olan ve hükümete göre 800 bin, sendikalara göre 1 milyon 500 bin çalışanın desteklediği genel grevin ardından ülkede tüm sendikalar ikinci kez genel greve çıkıyor. Bu arada çeşitli sektörlerde devam eden grevler de ülkede hayatı zorlaştırmaya devam ediyor.

Pazartesi sabahı Fransızlar, işlerine gidebilmek için yine çok zor saatler geçirdi. Başkent Paris ve çevresindeki trafik tıkanıklığı yılın rekorunu kırarak 650 km'ye ulaştı. Akşam iş dönüşü de yine kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.

Greve yüzde 68 destek

Ancak yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, anketler Fransızlar'ın grevi desteklemeye devam ettiğini gösterdi. Harris Interactive tarafından yapılan bir anket, halkın yüzde 68'nin grevi desteklediğini gösterdi. ELAB Araştırma şirketi tarafından yapılan bir başka anket ise, halkın emeklilik reformu nedeniyle değil, hükümetin genel politikalarına karşı çıktığı için greve destek verdiğini belirledi.

Sendikaları son kez masaya çağıran hükümet, Salı günü yapılacak büyük gösteri öncesi uzlaşma yolları arıyor. Başbakan Edouard Philippe, Çarşamba günü yasa metninin son şeklini açıklayacak. Ancak Başbakan, ikinci genel grev dalgasından önce, reformu geçirmekte kararlı olduklarını dile getirdi. Ülkenin en büyük sendikal birliği CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez de, reform geri çekilene kadar greve devam edeceklerini belirterek, hükümetten sendikaların taleplerini de dikkate almalarını istedi.

Hükümet adına iki yıldır emeklilik reformunu hazırlayan ve "Bay Emekli" diye anılan Jean Paul Delevoye, reforma ilişkin danışma sürecinin 2020 yılının başına kadar süreceğini açıkladı. Ancak Delevoye'nın, özel bir sigorta şirketi ile ilişkisinin olmasının da ortaya çıkması, reformu daha da zayıflattı. Muhalefet, Delevoye'nın derhal istifa etmesini istedi.

Polisler de öfkeli

Öte yandan, sendikalar hükümete baskıyı sürdürmek için, grev kararı almaya devam ediyor. Demiryolu sendikaları, yarın da ülkede hayatı durdurmaya hazırlanırken, Fransa'nın 4 büyük ulaştırma sendikası 16 Aralık pazartesi günü greve gitme kararı aldıklarını açıkladı.

Üç büyük polis sendikası Unite-SGP, Alliance ve UNSA-Police, hükümet, polislerin emeklilik hesaplarına etki eden yıpranma tazminatları konusunda hükümet kendilerine garanti vermezse, gelecek Pazartesi gününden itibaren eylemlerini sertleştireceklerini açıkladı.

Grevler nedeniyle, Paris içinde 10 metro hattı kapanacak, tramvay ve otobüs seferleri yarıya indirilecek. Paris'i banliyölerine bağlayan ve hergün milyonlarca yolcunun işe gitmek için kullandığı banliyö trenleri ile uzun yol hızlı trenler de yüzde 20 kapasite ile çalışacak.

Fransız Havayolları Air France, grev nedeniyle Salı günü iç hat uçuşlarının yüzde 25'inin iptal edildiğini açıkladı.

Orta yol çağrıları

Hükümet ve sendikalar arasındaki tehlikeli restleşme, hem Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hem de sendikaların geleceğini belirleyecek kritik öneme sahip. Macron, bir yıl süren Sarı Yelekliler hareketinin ardından, bu sefer de tüm çalışan kesimleri karşısına alarak, grevlerin uzaması riskini yaratmak istemiyor.

Hükümete destek veren 68 Hareketi'nin sembol isimlerinden Daniel Cohn Bendit, hükümetten reformu bir yıl ertelemesini istedi. İktidar milletvekilleri reformun, seçmen kitlesi kaybedilmeden diyalog yoluyla geçmesi çağrısı yaptılar.

İş Adamları Derneği MEDEF de, hükümetin yasa konusundaki belirsiz açıklamalarına son vermesini, halkın anlayabileceği bir dilde reformu anlatması çağrısında bulunu.

Başkent Paris'te ikinci grev yürüyüşü Vauban Meydanı'ndan başlayacak, Denfert Rochereau'da son bulacak. İkinci büyük gösterilere de Fransa genelinde 500 bin kişinin katılması bekleniyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler