FİNANS

Gecelik faiz 0.25 puan düştü

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Şubat ayı olağan toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını 0.25 puan indirdi. Buna karşın Merkez Bankası, küresel dalga nedeniyle, bundan sonraki faiz kararlarında daha temkinli olacağı mesajını verdi.

Son karar ile gecelik borçlanma faizinde Eylül ayından itibaren yapılan toplam indirim 2.25 puana ulaştı. Kurul, 18 Eylül’de 0.25 puan ve 16 Ekim, 14 Kasım ve 13 Aralık’ta 0.50’şer, 17 Ocak’ta 0,25 puanlık indirimlere gitmişti. Gecelik borçlanma faizi bu indirimler sonunda yüzde 15.25’e kadar geriledi.

Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu’nun bugün yaptığı toplantıya Kurul Üyeleri Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre, Kurul, Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının aşağıdaki gibi düşürülmesine karar verdi.

Gecelik faiz oranlarında; Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15,50’den 15,25’e, borç verme faiz oranı yüzde 19,50’den 19,25’e indirildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11,50’den 11,25’e, borç verme faiz oranı yüzde 22,50’den 22,25’e düşürüldü.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 18,50’den 18,25’e çekildi.

-ENFLASYON DÜŞÜŞÜ SÜRECEK-
Son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki ılımlı büyümenin devam ettiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, “Küresel kredi piyasalarındaki sorunların yansımaları iç talebi sınırlamaktadır. Ayrıca, dünya ekonomisinde beklenen yavaşlama orta vadede dış talebin büyümeye katkısının azalabileceğine işaret etmektedir. Sonuç olarak, önümüzdeki dönemde toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş eğilimine destek vermeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, gıda ve enerji fiyatları bir risk unsuru oluştursa da enflasyonun orta vadede düşmeye devam etmesi beklenmektedir” denildi.

Kurul’un, Merkez Bankası’nın öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğunu vurguladığı, son dönemdeki indirimlere rağmen kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğinin altını çizdiği aktarılan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

-YENİ FAİZ İNDİRİMİNDE TEMKİNLİ OLACAĞIZ-
“İşlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanabilecek dalgalanmalar enflasyonu geçici olarak etkileyebilecekse de gıda ve enerji kalemleri dışlanarak hesaplanan enflasyon yüzde 4 seviyesine yaklaşmaktadır. Bununla birlikte küresel ekonomide süregelen belirsizliklerin ve fiyatlama davranışlarına ilişkin risklerin, para politikası kararlarının verilere duyarlılığını artırdığı vurgulanmalıdır. Önümüzdeki dönemde, Eylül ayından itibaren yapılan faiz indirimlerinin etkileri yakından izlenecek, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar ile gelirler politikasındaki gelişmelerin iş gücü piyasasına ve genel fiyatlama davranışlarına yansımaları gözlenmeye devam edilecektir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirlenecektir.”

Açıklamada ayrıca enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

ANKA

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler