FİNANS

Gelişen piyasalar yükseliyor

Gelişmekte olan piyasa (EM) borsaları bugün yaklaşık yüzde 1.5 kazanç sağlarken, ülke tahvili spread'leri, önümüzdeki ay ABD'de faiz indirimi olacağını düşünen global borsalardaki yükselişle birlikte 9 baz puan daraldı.

Global finans piyasaları, ABD'nin yüksek riskli mortgage krizinin yeni kurbanlar alacağı söylentileriyle son seanslarda dalgalı bir seyir izledi. Ancak ABD Merkez Bankası'nın gerektiği takdirde para politikasını gevşetebileceği yönündeki işaretleri olumlu bir hava yarattı.

Aynı zamanda piyasa, Japonya Merkez Bankası'nın bugün başlayan ve yarın faiz kararı ile sonlanacak olan toplantısında faiz oranlarını değiştirmeden bırakacağını düşünüyor.

Kredi krizinin global ekonomik büyümeyi nasıl etkileyeceğine ilişkin kaygıların devam etmesine rağmen, bu durum riskli varlıklara daha fazla yönelim getirdi. ABD Hazine Bakanı da dün krizin sona ermesinin zaman alacağı uyarısında bulundu.

Londra'daki Dresdner Kleinwort'un EM para birimi stratejisti Jon Harrison, "Güne olumlu bir başlangıç sağlayan yenin hafif zayıflaması ve borsaların yükselmesi ile bir miktar istikrar kazanıldı, ancak (ABD para politikası yetkililerinin) ifadeleri göz önüne alınırsa, bu durumun geçip gitmediği açık" dedi.

Avustralya ve Rusya'nın merkez bankaları bankacılık sistemine nakit aktarmaya devam ederken, İngiltere Merkez Bankası krizin başlangıcından bu yana ilk kez bir bankaya 622 milyon dolar ile para aktarımı yaptı. Bunlar, likidite sorunlarının devam ettiğinin işaretleri olarak görülüyor.

Ancak EM borsaları yüzde 1.44 yükselerek dört seansın en yüksek seviyesine tırmandı. JP Morgan EMBI Plus (11EMJ) göre EM tahvil spread'leri ise ABD Hazine tahvilleri üzerinde 9 baz puan daralarak 235 baz puan oldu.

Türkiye, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerin spread'leri ise 10-15 baz puan arası daralmalar gördü.

Harrison, "Henüz en kötü günleri geride bıraktığımızı düşünmüyorum. Bazı bankalarda ve fonlarda büyük kayıplar olabilir ancak bu zararların nerelerde oluştuğunu aylarca öğrenemeyebiliriz" dedi.

IBS Haber

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler