FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

General, Garanti'den çekiliyor

**GE elinde bulunan yüzde 20'lik Garanti Bankası hisselerini satma kararı aldı.

**

Dünya devi General Electric (GE) Capital Corporation, Garanti Bankası’ndaki yüzde 20.85’lik hissesini satarak Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerinden çıkma kararı aldı. Ağustos 2005’te Garanti Bankası’nın yüzde 25.5 hissesini 1 milyar 555 milyon dolara satın alan GE, Aralık 2007’de bu hisselerin yüzde 4.65’ini 647 milyon dolara Doğuş Holding’e geri satmıştı. GE, 182 adet kurucu hisse için ise Doğuş’a 250 milyon dolar ödemişti. Taraflar arasındaki ortaklık 2005 yılından bu yana oldukça başarılı bir şekilde sürdürülüyordu. Öyle ki, küresel krizden büyük yara alan GE, ABD ve Avrupa’da finans portföyünde küçülmeye giderken, Mart 2009’da GE Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan, ‘Garanti Bankası en kıymetli varlığımız. Türkiye’de portföy küçülmesi söz konusu değil’ açıklaması yaparak Garanti ortaklığından mutlu olduklarını dile getirmişti. Ancak, GE’nin sermaye yapısını güçlendirmek için Garanti hisselerini satmak için karar aldığı belirtiliyor. Garanti’nin 15.9 milyar dolarlık piyasa değeri göz önüne alındığında satılacak hisselerin değeri 3.3 milyar dolara denk geliyor.

**ÖNCE DOĞUŞ GRUBU İLE GÖRÜŞTÜLER

**

GE ve Doğuş Grubu arasındaki Garanti’nin satışı sırasında yapılan anlaşmaya göre, ilk hisse alım hakkı Doğuş Grubu’nda bulunuyor. Tarafların geçtiğimiz günlerde satış için masaya oturduğu ancak uzun süren pazarlıklar sonucunda anlaşmaya varamadıkları öğrenildi. Bu nedenle de GE’nin, Garanti’deki hisselerini satmak için yatırım bankası JP Morgan’a yetki verdi. Ancak her ne kadar GE, JP Morgan’a yetki verdiyse de Doğuş Grubu’na da kapıyı tamamen kapatmadığı da konuşuluyor. Bankacılar, GE’nin elindeki yüzde 20.85’lik hisse için tarafların önümüzdeki dönemde yeniden bir araya gelebilecekleri belirtiliyor. GE, 2005 yılında Garanti Bankası’na ortak olduğunda bankanın değeri 6.1 milyar dolardı. O dönemde GE, Garanti’nin yüzde 25.5’i için 1 milyar 555 milyon doları peşin ödemişti. O dönemki dolar kuru baz alındığında bu rakamın TL karşılığı 2.4 milyar TL’ydi.

Garanti Bankası’nın geçen hafta açıklanan ve 3.1 milyar lira olan 2009 yılı kârı ve dün kapanış itibarıyla 15.9 milyar dolar olan piyasa değeri göz önüne alındığında GE’nin Türk bankacılık sektöründe 5 yıldan bu yana sürdürdüğü ortaklığın oldukça kârlı olduğu belirtiliyor.

****DOĞUŞ İLE GE ROMANYA’DA ORTAK

** Doğuş Grubu ile GE yalnız Türkiye’de değil Romanya’da da ortak. 1998 yılından bu yana Romanya’da faaliyet gösteren Garanti, 2005’te GE ile ortaklığa gitti. Doğuş Grubu GEMoney’in Romanya’daki tüketici finansman faaliyetlerine yüzde 49.9 ortak oldu. Güçlerini birleştiren iki dev Romanya pazarında da hızlı büyüdü. İki grup buradaki şirketlerini birleştirerek banka lisanslı aldı ve 2007 yılından sonra buradaki faaliyetler Garanti Bank Romania ile devam ettirildi.YABANCILAR GİDİYOR**

Bankanın Romanya’da halen 50 şubesi bulunuyor. Romanya’da 20 şehirde hizmet veren bu bankanın aktif büyüklüğü 880milyon Euro civarında. Banka iki yıl içinde şube sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyor. GE’nin hisselerini satması halinde Türk bankacılık sisteminde yabancı oyunculardan biri daha gitmiş olacak. Bilindiği gibi geçtiğimiz haftalarda Portekizli BCP, MilleniumBank’ı Hüsnü Özyeğin’e satarak uzun yıllardır faaliyet gösterdiği Türkiye’den çıkmıştı.

****GE’NİN 1 HİSSESİ % 160 DEĞERLENDİ

** 2005’te Garanti’nin yüzde 25.5 hissesini 1 milyar 555 milyon dolara peşin satın alan GE, iki yıl sonra 2007 Aralık’ta bu hisselerin yüzde 4.65’ini Doğuş Holding’e geri satmıştı. GE bu hisselerin satışından o dönemde 14.5 milyar dolar piyasa değeri üzerinden 674 milyon doları cebine koymuştu. GE'nin bankaya ortak olduğu dönemde yüzde 4.65'lik payın karşılığı 328 milyon dolardı. Bu hesapla GE, iki yıl içinde yüzde 4.65'lik kısımdan 346 milyon dolar, yani yaklaşık iki kat fazla para kazandı. 2005’te 6.1 milyar dolar değer üzerinden bankadan hisse alan GE’nin bu yatırımı 5 yılda yüzde 160 değerlendi. Çünkü bügün Garanti Bankası 15.9 milyar dolarlık büyüklüğü ile bir dev oldu. GE’nin yüzde 4.65’lik hisse satışından elde ettiği kârın yanı sıra Garanti’den ‘hatırı sayılır’ bir temettü geliri de elde etti. 2005 Ağustosu’nda bankaya ortak olan GE, 2006 ve 2007 ve 2009 yılları için toplam 111 milyon TL temettüyü de cebine koydu. Buna karşılık 2005’teki ortaklığın ardından bankanın sermayesi iç kaynakla 1.2 milyar liradan 2.1 milyar liraya artırılmıştı. 2008’in sonunda bankanın sermayesi bu kez yüzde 100 bedelli olarak 4.2 milyar liraya çıkarılmıştı. Bu artıştan da GE’nin payına 365 milyon dolarlık ödeme düşmüştü. GE’nin bu hesapla 5 yılda Türkiye’deki net yatırımı 1.4 milyar dolar hesaplanıyor.DOĞUŞ’UN GÖRÜNÜMÜ YÜKSELDİ**

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Doğuş Holding'in görünümünü ''durağan''dan ''pozitif''e yükseltirken, uzun vadeli kredi notunu ''BB-'' ve kısa vadeli kredi notunu ''B'' olarak teyit etti. Doğuş Holding'den yapılan açıklamada, Doğuş Grubu'nun Garanti Bankası ve Doğuş Otomotiv gibi değerli halka açık şirketleri ve güçlü iştirak portföyü aracılığıyla sağladığı finansal esneklik ve izlediği muhafazakâr finansal yönetim anlayışı ile Doğuş Yönetiminin borçluluğunu sınırlandırması konusundaki kararlılığına dikkatin çekildiği vurgulandı.

Habertürk

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler