FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gizli zengin kim ve bu parayı nasıl kazandı?

**Varlık Barışı çerçevesinde Türkiye'ye yurtdışından 5 milyar dolarlık bir servet getirerek ülke gündemine oturan 'Faili Meçhul Zengin'in kimliği ile ilgili büyük sır perdesi hala aralanamadı.

**

Sokaktaki vatandaştan işdünyasının önemli isimlerine kadar herkes bu ismi merak ediyor.

Maliye Bakanlığı ise bu ismi büyük bir titizlikle gizlemeye devam ediyor. Son bir kaç gün içinde Referans Gazetesi'nden Eyüp Can ve Sabah Gazetesi'nden Mehmet Barlas 'meçhul zengin' ile ilgili iki önemli yazıya imza attı.

İŞDÜNYASI İSİM TOTO OYNUYOR
Referans Gazetesi'nden Eyüp Can, 'Faili Meçhul' başlıklı yazısında şu ifadelere yer veriyor:
"Türkiye'nin bütün zenginleri bir kerede 5 milyar dolarlık bir rakamı yurtdışından getiren ‘kimliği meçhul zengini' konuşuyor… Züğürdün umurunda değil, bu kez yorulan zenginin çenesi… Nasıl yorulmasın ki… Bu büyüklükte bir para resmi kayıtlara göre Türkiye'nin en zenginin de bile yok.

Bırakın kişiyi bu büyüklükte bir nakit Türkiye'nin en büyük holdingin de bile yok… Bir işadamı şakayla karışık "Bir Yunanlı 5 milyar doları bugün Yunanistan'a götürse hem ülkenin en büyük ortağı olur, hem de milli kahraman ilan edilir" dedi… Oysa biz kim olduğunu bile bilmiyoruz… Maliye Bakanlığı ser veriyor sır vermiyor.

İş dünyası bir haftadır ‘kimliği meçhul' zengin hakkında ‘isim toto' oynuyor… Özel-kamu, konuşmadığım bankacı kalmadı.

Ortaya atılan isimlerin hepsi spekülasyon, çünkü ne bu miktarda paraya sahip bir Türk var ne de bankacılık sistemi üzerinden Türk ekonomisine girmiş bir para… Anlayacağınız Türkiye'nin en zengininin sadece ‘kimliği' değil, ‘faili' de meçhul… Tıpkı ‘faili meçhul cinayet' gibi, ‘faili meçhul' bir zenginimiz var."

SOROS VE MOBİUS GİBİ KAZANDI
Sabah Gazetesi'nden Mehmet Barlas ise bugün yazdığı yazısında faili meçhul zenginin kimliğini bildiğine işaret ederek, şu bilgileri veriyor:

""Faili meçhul zengin" de Türkiye'ye getirdiği 5 milyar doların bir dolarını bile Türkiye'de kazanmadı...
Ünlü bir sanayici ailenin üyesi bu zengin. Yıllardır İsviçre'de yaşıyor. Telefonlarını aile fertleri bile bilmiyor. O ararsa konuşabiliyorlar:

DIŞARIDA KAZANDI
Servetini tıpkı Soros veya Mobius gibi uluslararası piyasalarda oynayarak yaptı.

Bir günde 200 milyon dolar kaybettiği de, kazandığı da oldu.

Türk ekonomisini, yaşadığı ülkenin ekonomisinden daha güvenli bulduğu ve Varlık Barışı'nın sağladığı vergi avantajını beğendiği için, getirdi parasını.

Konvertibilite var olduğu için dilerse geri de götürebilir.

1974'te Kıbrıs savaşı ertesinde Cenevre'de barış görüşmelerini TRT adına izliyordum.

Masraflarımın karşılığını TRT bir İsviçre bankası aracılığı ile gönderirdi.

Cenevre'de o bankanın şubesine gittiğimde servetleri ile ünlü Türklerle karşılaştığım zamanlarda, çok yakından tanıdıklarım bile yüzlerini gizlemeye çalışır, bazıları beni görünce bankanın sütunlarının arkasına saklanırlardı.

Çünkü ben gazeteciydim, onlar da döviz suçu işleyen kişilerdi o günün mevzuatına göre.

Yani artık "Vergi" meselesi dışında ve "Kara para" olması haricinde servet ha içeride ha dışarıda olmuş, ne fark eder ki?

Ama böyle büyük bir "Sermaye"yi Türkiye'ye getirene aslında ödül bile vermek gerekmez mi?"

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler