ABD piyasalarına yönelik resesyon beklentileri, beklentilerin altında gelen Bina İnşaatları, Perakende Satış verileri ve İmalat sanayi rakamlarının ardından giderek güçleniyor. Öyleki, bazı uzmanlar zaten resesyona girilmiş olduğu yönünde bile demeçler vermeye başladı. Cuma günü ABD Hazine Bakanı Paulson’un konuşmaları bile piyasaların toparlanmasına yetmiş değil. Bernanke’nin konuşması ise piyalar üzerinde soğuk duş etkisi göstermişti. Görünen o ki, FED artık piyasa kahramanlığını bir kenara bırakmış ve gerçekleri söylemeye başlamış durumda. FED’in daha kötüsüne şimdiden piyasaları alıştırdığı yönünde görüş bildirenler şimdiden çoğaldı.
Geçen haftadan bu yana ABD piyasalarında ve doğal olarak tüm global piyasalarda 27 Ocak tarihinde açıklanması beklenen Başkan Bush’un 150 milyar USD’lık paketi ön plana çıkmış durumda bulunuyor. Bütün gözler bu pakette ancak şimdiden sözkonusu paketin etkisi azalmaya başlamış durumda. Bu paket piyasalarda o kadar çok telaffuz edildi ki, piyasalar için sürpriz olmaktan çıkmaya başladı.
IMKB endeksine bakıldığında endeksin Mart 2006 tarihindeki 48000 seviyesindeki zirvesine kadar gerilediğini görmekteyiz. Diğer yandan endeks daha önce görülmedik bir şekilde 8 gündür aralıksız düşüyor. 48000 seviyesinin ciddi belirsizlikleri ve kötümser beklentileri yeteri kadar yansıtmaya yeterli olduğunu düşünüyoruz. Ancak en kötü ihtimalleri içeren noktanın 46000 endeks seviyesi olduğunu da belirtmek isteriz.
Genel olarak bakıldığında geçen haftadan itibaren Bush’un 150 milyar USD’lık planının ve FED toplantısının piyasalar tarafından speküle edilmeye başlanacağını ve global piyasalarda toparlanmaların görülebileceğini düşünüyoruz. Bu açıdan endeksin 48000 seviyesinin altına büyük sarkmalar yapmasını beklemiyoruz.
Haftaya bakıldığında Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı beklenirken, Perşembe ABD’den mevcut ev satışları verileri beklenecek. Diğer yandan yine 23 Ocak Perşembe günü Davos zirvesi başlayacak ve 27 Ocak tarihine kadar devam edecek.