FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hisse senetlerinin üzerine soğuk su!

**Sami Ofer'in Tüpraş hisse senetlerinin üzerine bir bardak soğuk su...

**

4 MART 2005’TE Global Menkul Değerler aracılığıyla Sami Ofer’e yüzde 14.76’lık Tüpraş hissesini satan ancak daha sonra yargı kararı ile hisselerin peşine düşmek zorunda kalan Özelleştirme İdaresi bir sonuç çıkaramadı.

Global, “Dava bir daha açılması mümkün olmayacak şekilde sona ermiştir” açıklamasını yaptı.

Global Yatırım Holding A.Ş., Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) hisse senetlerinin yüzde 14.76’sının satışıyla ilgili davanın, “Bir daha herhangi bir gerekçeyle yeniden dava açılması mümkün olmayacak şekilde” sona erdiğini duyurdu. Global Yatırım’ın Kamuoyu Aydınlatma
Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, holding iştiraki Global Menkul Değerler A.Ş.’ye davanın neticesiyle ilgili bildirim yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “4 Mart 2005’te İMKB Toptan Satışlar Pazarı’nda gerçekleştirilen ve Global Menkul’un aracılık hizmeti verdiği satış işlemine konu TÜPRAŞ hisse senetlerinin (yüzde 14.76) iadesi yönünde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Global Menkul’e karşı açılan davada yerel mahkemece davanın reddine dair verilen karar, gerek temyiz gerekse karar düzeltme incelemesi sonucunda Yargıtay’ca onanarak Global Menkul lehine kesinleşmiştir.

Böylece söz konusu TÜPRAŞ işlemiyle ilgili olarak hisselerin veya bedelinin iadesi hakkında herhangi bir gerekçeyle yeniden dava açılması mümkün olmayacak şekilde konu sona ermiştir.”

Satıştan kimsenin haberi olmadı, Sami Ofer’in oldu
TÜPRAŞ hisse senetlerinin İsrailli işadamı Sami Ofer’e satışında yaşanan süreç bir hayli kafa karıştırmış ve üzerine çok fazla spekülasyon yapılmıştı.

İşte bu ilginç sürecin kronolojik öyküsü:
* ÖİB elindeki yüzde 65.76’lık Tüpraş hissesinin yüzde 14.76’lık kısmını satmaya karar verdi ancak satış yetkisi ile ilgili kamuya herhangi bir bildirimde bulunmadı.

* Hisselern satılacağını bir şekilde öğrenen Global Menkul Değerler, 28 Şubat 2005’te yabancı bir müşterisi adına yüzde 14.76’lık Tüpraş hissesine talip oldu. Bu talebe aynı gün ÖİB Başkanı Metin Kilci imzasıyla jet hızıyla onay verildi.

* Alıcı ve satıcının bildirimleri 1 Mart 2005 tarihinde İMKB’ye yapıldı.

* Hisseler 4 Mart 2005’te toptan satışlar pazarında 446 milyon dolar bedelle satıldı. Alıcının Sami Ofer olduğu daha sonra ortaya çıktı.

* Tüpraş’ta satış 3 milyar dolar toplam değere göre yapılırken, yüzde 51’i blok satılacak Tüpraş’ın değeri, yoğun alıcı ilgisi ile hızla yükseldi. Ofer’ler 6 ayın sonunda 300 milyon dolardan fazla para kazanmış oldu.

Tüpraş’ın Koç’a satış değeri olan 8 milyar 156 milyon dolara göre ise Ofer’in elindeki yüzde 14.76’lık hissenin değeri 1.2 milyar doları geçti.

* SPK, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun hisselerin satışı ile ilgili kararının kamuoyuna duyurulmamasını usule aykırı buldu.

* Ankara 12. İdare Mahkemesi 30 Aralık 2005’te satışta hukuka aykırılık tespit etti. Danıştay kararı onayladı. Hisseleri satan dönemin ÖİB Başkanı’nın görevini kötüye kullandığı iddia edildi ve 3 yıl hapsi istendi.

* ÖİB, Global’e satılan hisseleri geri istedi ve dava açtı.

* Ancak verilen cevapta “Söz konusu hisseler zaman içinde İMKB’de satılmıştır ve geriye dönük takibi imkansızdır. Hisselerin kimde olduğu bilinmemektedir” denildi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler