Hükümet, IMF ile bir anlaşmanın kesin olarak yapılacağı mesajını verdi.
IMF ile ilkesel mutabakata varılmasına karşın 8 aydır süren pazarlıklar henüz sonuçlandırılamadı. IMF ile eylül ayından önce bir anlaşma imzalanması ihtimali giderek zayıflıyor. Yeni bir niyet mektubu üzerinde önümüzdeki 2-3 hafta daha uzlaşma sağlanamaması halinde, zaten otomatik olarak anlaşmanın imzalanması eylül ayına kayıyor. Hafta sonu iş dünyası ile yemekli bir toplantıda bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekonomi kurmaylarını IMF ile bir anlaşmanı kesin olarak yapılacağını açıklarken tarih olarak sonbaharı işaret etti.
IMF'nin temmuz ayında tatile girdiğini anımsatan Hazine yetkilileri, "Eylül ayında bahar toplantıları var. Eğer anlaşma haziranda sonuçlandırılmazsa en erken takvim ekim olur. Süreç uzarsa şartlar da değişir. Türkiye'nin önünde anlaşmamaya yönelik de bir haritası bulunuyor" değerlendirmesini yapıyor.
İki tarafından da bu anlaşmayı istediğini belirten ekonomi kurmayları, görüşmelerin uzadığını ama bundan anlaşma olmayacak sonucu çıkmaması gerektiğini belirtiyor.
LIPSKY TÜRKİYE’YE GELİYOR
Bu arada IMF'in 1. Başkan Yardımcısı Lipsky, Haziran ayı ortasında İstanbul'a geliyor.
Lipsky'nin 17 Haziran'da İstanbul'da işadamları ile bir toplantı yapacağı ardından ise Antalya'da yapılacak TÜSİAD'ın bir toplantısına katılacağı belirtiliyor.
IMF GÖRÜŞMELERİ NEDEN TIKANDI?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF'ye milli gelirin yüzde biri kadar (10 milyar liralık) tasarruf tedbiri önerisi sunduklarını belirtirken, Devlet Bakanı Ali Babacan sessizliğini koruyor. Hazine yetkilileri sürecin uzaması halinde anlaşmanın sonbahara sarkabileceğini belirtirken, müzakerelerin "tasarruf" ta düğümlendiğine dikkat çekiyor. Gelir İdaresi'nin özerkliği, "Nereden buldun" çapraz vergi denetimi konularında Fon yumuşadı. Ancak, görüşmeler bütçe ve tasarruf tedbirlerinde düğümlendi. Hükümet ise alınacak tedbirlerin büyümeye negatif etkisi, kriz nedeniyle artan işsizlik nedeniyle "Kemer sıkma" konusunda temkinli davranıyor.