**IMF ve Dünya Bankası’nın Sonbahar Toplantıları’nda düzenlenecek panellere IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, yatırımcı George Soros, Nobel ödüllü Ekonomist Joseph Stiglitz, İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fisher, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı gibi isimler katılacak.
**
Sabancı ve Strauss-Kahn küresel krize verilen karşılıkların tartışıldığı panelde bir araya gelecek.
IMF-Dünya Bankası Sonbahar Toplantıları 28 Eylül-7 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Resmi toplantıların yanında 3,4,5 Ekim tarihlerinde 15 oturumdan oluşan Seminer Programı uygulanacak. Seminerin ilk panelini BBC’nin “ateş hattı” benzeri “Hard Talk” programının sunucularından gazeteci Nick Gowing yönetecek. Panelde, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Harvard Üniversitesi’nden Prof.Niall Ferguson, Goldman Sachs’tan Küresel Ekonomi, Hammadde ve Strateji Araştırma Birimi Başkanı Jim O’Neill, “Küresel Kriz ve Krize Verilen Karşılıklar” konusunda görüşlerini açıklayacak.
Panelle ilgili açıklamada, ülkelerin krize karşılık için, “maliye politikası”, faiz oranı değişiklikleri, kredi artırımları, kredi kolaylıkları, likidite desteğinin de içinde bulunduğu “para politikası” önlemleri aldıkları hatırlatıldı. Yeniden sermaye desteği, varlık satışları, yükümlülük garantileri, banka kurtarma ve birleşmelere yardım ile banka devralmaları gibi “finansal politikalarla”, “konut piyasası politikalarının” da alınan önlemler arasında olduğu belirtildi.
Panelistlere “2010-2011 yıllarında küresel büyüme ‘V, L, U ya da W’ biçimlerinden hangisine uyacak? Büyüme, sanayileşmiş ülkeler, yükselen piyasalar gibi kategorilerle, ülkeler ve bölgeler arasında hangi çeşitliliği gösterecek? Alınan önlemleri, zamanlama, karışım ve koordinasyon açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? ‘A’ almayı hak eden bir ülke var mı? Krizin yinelenmemesi için hangi önlemler alınmalı?” soruları yöneltilecek.
HAKKINDA ÖZEL PANEL DÜZENLENECEK TEK ÜLKE TÜRKİYE
Seminerlerin yükselen piyasalara ayrılan ikinci gününde öğleyin gerçekleşecek yemekli oturumun konusu ise “Dünyada Türkiye” olarak belirlendi. Hakkında panel düzenlenen tek ülke Türkiye olacak.
Seminerler boyunca düzenlenecek panellere ünlü yatırımcı George Soros, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye’den Hazine ve Merkez Bankası üst düzey temsilcileri, JP Morgan Başkanı Andrew Crockett, İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Financial Times’tan Martin Wolf, Columbia Üniversitesi’nden Nobel ödüllü Ekonomist Joseph Stiglitz’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ekonomist, yönetici ve girişimci katılacak.
IMF ve Dünya Bankası’nın İstanbul’da düzenlenecek Sonbahar Toplantıları’ndaki seminer konularını “Küresel Kriz, Krize Verilen Karşılıklar, Krizin Küresel Yoksulluk Üzerindeki Etkileri, Yükselen Avrupa ve Orta Asya ile Uluslar arası Finansal Sistemin Geleceği” konuları oluşturuyor.
Seminerlerin özel sektör, hükümet, sivil toplum temsilcileri ve IMF-Dünya Bankası üst düzey yöneticileri için, uluslar arası toplumun karşı karşıya bulunduğu büyük finansal sorunlar ve kalkınma sorunlarına çözümler geliştirmede bir diyalog ortamı sağlayacağı belirtildi. Konulu ve sınırsız yuvarlak masa toplantılarından oluşan seminerlerde konulu oturumların içeriğini halkın yaşantısını etkileyen ve manşetleri oluşturan konular meydana getirecek. Ortak görüşler, işbirliği ve bilgi paylaşımıyla, deneyim ve yeni düşüncelerin oluşmasını teşvik etmeyi amaçlayan etkinliğin hedefleri işe şöyle sayıldı:
“İş dünyası liderleri, hükümet temsilcileri, Dünya Bankası ve IMF yöneticileri ve sivil toplum temsilcileri arasında, küresel ekonominin her bir birey için nasıl işleyeceği konusunda diyaloğu teşvik etmek ve katkıda bulunmak, her bir seminerde ele alınan konular üzerine en son ve en kapsamlı bilgileri ortaya koymak, başarı için kurumsal, sosyal ve teknolojik gereklilikleri tanımlayarak sürdürülebilir kalkınma ve uluslar arası finansal ve ekonomik istikrarı başarmaya yönelik eylemleri hızlandırmak, sürdürülebilir kalkınmayı artırmak için kamu-özel sektör ortaklığını desteklemek.”
Seminer programları, sivil toplum, özel ve kamu sektörünün karşı karşıya bulundukları ana kalkınma sorunlarının üstesinden nasıl gelebilecekleri konusunda tartışmaları harekete geçirecek. (ANKA)