FİNANS

IMF ile anlaşma belirsiz ama trafik yoğun

IMF ile anlaşma yapılıp yapılmayacağına ilişkin belirsizlik devam ediyor ancak IMF ile görüşme trafiği önümüzdeki dönemde devam edecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan geçen hafta, bu ay sonuna kadar görüşmelerin devam edeceğini söylemişti. IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin 15 Haziran'da Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Ekimde İstanbul'da yapılacak IMF-Dünya Bankası Genel Kurulu için çalışmaları denetlemeye gelecek olan Lipsky, ayrıca Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) de bir toplantısına katılacak.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, bunun dışında IMF'nin bu yıl 4'üncü madde konsültasyonu çerçevesinde Türkiye'ye gelebileceği konuşuluyor. Kulislerde konuşulanlara göre IMF bu madde çerçevesindeki denetimini 2010 yılı bütçe görüşmeleri öncesine denk getirecek ve Türkiye ekonomisine ilişkin detaylı bir rapor hazırlayarak uyarılarını sıralayacak.

IMF ile şu anda tasarruf tedbirlerinin büyüklüğüne ilişkin pazarlık yürütülüyor. Türkiye krizden dönüşün yaz aylarında başlayacağını, 2010 yılında da büyüme trendine girileceği senaryolarından hareketle alınacak mali tedbirlerin 2010 yılına atılmasını istiyor. IMF ise toplamda 15 milyarlık bir tedbirin alınmasını istiyor. Bu yıl ise faiz dışı fazla hedefinin eksi 0,5'den artı 0,5'e çıkarılmasını yani 10 milyar liralık tedbirin hemen alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Başbakan Erdoğan görüşmelerin hala sürdüğünü belirtiyor. IMF ile bu ay içinde ilk temas, haziran ayının ortalarında olacak. Lipsky'nin 15 Haziran'da İstanbul'a gelmesi bekleniyor. Lipsky, 6-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı için sürdürülen hazırlıkları denetlemeye gelecek. Lipsky'nin burada hükümet temsilcileri ya da
bürokratlarla bir temasa geçip geçmeyeceği belirsiz. Ancak en azından bir görüşmenin olabileceği beklentisi hakim.

IMF ile eğer haziran ayının sonuna kadar bir ilerleme sağlanmazsa zaten yaz aylarında anlaşmaya dönük bir görüşme trafiği ihtimali zayıf bulunuyor. Çünkü ağustosta IMF yaz tatiline giriyor. Ancak sonbahar döneminde IMF'nin üye ülkelerde 4'ncü madde çerçevesinde yaptığı görüşmeler için Türkiye'ye gelebileceği konuşulmaya başlandı. IMF 1 ya da 2 yılda bir üye ülkelere giderek ekonomilerini değerlendiriyor ve bir öneri raporu hazırlıyor. En son 2007 yılının mart ayında bu çalışma yapılmıştı. 19'ncu stand by'ın 6'ncı gözden geçirme görüşmeleri ile birleştirilen 4'ncü madde görüşmeleri sonrasında hazırlanan rapor da kamuoyuna açıklanmıştı. Ekonomi kulislerinde, anlaşma olmasa bile IMF'nın 2010 yılına ilişkin hazırlanan bütçe döneminde yani eylül ayı gibi Türkiye'ye gelebileceği konuşulmaya başlandı. Burada IMF'nin önerilerini sıralayacağı ve bunun bir kısmının bütçeye yansıtılabileceği ifade edildi.

Hükümetin eğer sonbahara kadar bir anlaşma yapmaması halinde sonbaharda tekrar görüşmeye başlayabileceği senaryolarına karşılık da kulislerde anlaşmanın 2010 yılı başına atılabileceği belirtildi. 2010 yılında ekonomide tekrar büyüme trendine girileceği için anlaşmanın stand by dışında başka bir anlaşma şekline yönelik olabileceği dile getirildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler