FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IMF, sihirli değnek değil

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF'nin sihirli bir değnek olmadığını belirterek, "Ancak IMF ile anlaşmanın dış finansman ihtiyacına ilişkin kaygıların azaltılmasında önemli etkisi olur" dedi.

Şimşek, IMF programının orta vadeli yapısal reformlar için bir çıpa fonksyonuna sahip olduğunu ifade etti.

Şimşek, "Dünyadaki ekonomik çöküntü öylesine hızlı ilerliyor ki, bu yüzden 'IMF sihirli değnek değildir' diyorum. Yani bu demek değil ki boşverin IMF'yi. Ama 'IMF anlaşması yaptık, kurtulduk' yanlıştır" diye konuştu.

Şimşek şöyle devam etti:

"Yani diyorum ki, bugün bankacılık sektörümüz sağlam. Döviz ihtiyacı daha çok özel sektör için geçerli. İşte bu noktada Dünya piyasaları göreceli bir istikrar kazanırka, yani normalleşme sürecine girerse, IMF programı yok diye Lira değer kaybetmez.

ABD bu krizden kurtulmak için 5 trilyon dolar verdi. Bu milli gelirinin yüzde 36'sı demektir. Dünya 13.5 trilyon dolar ortaya koydu. Kara birdelik bu paraları yuttu. Biz de bu gerçeklere göre hareket ediyoruz. Bazı hazırlıklarımız var. IMF son anda bu iki şartı koymasaydı, anlaşma olmuştu, bitmişti. Şimdi ayın 12'sinde Londra'ya gidiyorum. G-20 toplantısına. Orada IMF ile yine görüşeceğiz. Değerlendireceğiz."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler